Magazin
84 ogledov

Nasilje med vrstniki

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Starši se vmešajte, ko se nasilje ponavlja ali je intenzivnejše.

"Nenadne spremembe mladostnikovega vedenja, kot so prenehanje kakšne aktivnosti, nedruženje s prejšnjo skupino mladih in razvoj psihosomatskega obolenja (jutranje bolečine v želodcu, glavobol ...), so lahko znaki, da se dogaja medvrstniško nasilje," razlaga psiholog Matic Munc ter dodaja, da je biti član medvrstniške skupine za mladostnika izjemnega pomena, saj gre za proces osamosvajanja od staršev. To je tudi glavni razlog, zakaj starši nimajo vstopa v ta intimni del bivanja svojega otroka.

Najstnika ne zaslišujte

"Zaupni odnos s svojim najstnikom je rezultat predhodnega dobrega odnosa na relaciji starš–otrok, ki ste ga gradili od rojstva dalje. Če tega ni, se je treba najstniku prilagoditi. Ne zaslišujte ga in ne uporabljajte odrasle psihične moči, kot: 'Samo povej, pa bo očka vse uredil!', saj tako zanikate osamosvajanje mladega," nadaljuje Munc ter svetuje, da bodite pozorni na klice mladostnika in se odzovite, saj vas sicer naslednjič ne bo več poklical.

Vmešajte se po potrebi
"Vmešavanje staršev v mladostnikove odnose za vsako ceno in vedno je pot v razvajenost," opozarja Munc. Mladim je dobro pustiti, da medsebojne spore rešujejo sami, "vsekakor pa je meja, ko se moramo kot odrasli vmešati, medvrstniško nasilje večje intenzivnosti, takšno, ki se ponavlja ali kjer gre tudi za uveljavljanje številčne ali fizične moči (več mladih na enega, starejši na mlajše ...)," sklene psiholog.

O nasilju ne molčite
Unicef Slovenija že peto leto po slovenskih šolah izvaja projekt POVEJ! Spregovorimo o nasilju med otroki. Za varno šolo. V njem sodeluje 16 osnovnih šol, ki si dejavno prizadevajo za prijaznejše šolsko okolje. V sklopu projekta so otroci seznanjeni s problemom medvrstniškega nasilja vseh vrst, naučijo se ga prepoznavati in tudi preprečevati. Bistveno je, da se otroci opogumijo in o nasilju spregovorijo. Za uspešno sodelovanje v projektu so bile letos nagrajene osnovne šole (OŠ) Milojke Štrukelj, Bičevje, Zalog, Duplek in Slave Klavora. Novi članici družine varnih šol, OŠ Tabor I in Kolezija, sta prejeli posebno priznanje. Več o projektu si lahko preberete na spletni strani Unicef.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.