Magazin
52 ogledov

Našli resničnega "Gladiatorja"

Tudi danes arheologe na prizorišču starodavne civilizacije razveseljujejo nova i Žurnal24 main
Arheologi so v Rimu našli grob generala Marcusa Noniusa Macrinusa, od katerega so črpali svoj navdih pri snemanju filma Gladiator.

Med obnovitvenimi deli na ulici Via Flaminia so naleteli na širok kompleks rimskih grobnic, med njimi tudi na grob omenjenega generala. Zahvaljujoč blatu, ki ga je med poplavami nanesla bližnja Tibera, je njegova grobnica zelo dobro ohranjena, saj so dobro vidni številni marmornati stebri, napisi in dekoracije.

Napisi razkrivajo, da je grob pripadal Marcusu Noniusu Macrinusu, ki je izviral iz Brescie in bil v drugem stoletju policijski komisar, magistrat in prokonzul Azije, kasneje pa postal glavni general in tesen zaupnik cesarja Marka Avrelija. Zanj se je boril proti germanskim plemenom na severu.

Podobnosti z likom Maximusa Decimusa Meridiusa, ki ga je v filmu Gladiator zaigral Russel Crowe, se na tem mestu končajo. V nasprotju s tragičnim koncem filmskega junaka, ki je po odprodaji v suženjstvo postal gladiator in nato v boju umrl, je Nonius Macrinus živel in umrl kot bogat ter slaven mož.

Po mnenju strokovnjakov gre za eno največjih arheoloških odkritij zadnjih desetletij v Rimu. Z deli pri odkrivanju pospešeno nadaljujejo in upajo, da bodo v grobnici odkrili tudi generalov sarkofag.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.