Magazin
35 ogledov

Naučite otroka optimizma

Otrok posnema vse, kar vidi pri starših. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Starševski pogled na svet se bo prenesel tudi na otroka. Če ga starši želijo naučiti gledati s svetlejše plati, ga morajo med drugim poslušati in ne obsojati.

Nova raziskava ameriške akademije za pediatrijo je pokazala, da ima slabo razpoloženje resne posledice na zdravstveno stanje otrok. Leslie Walker s klinike za mladoletne v Seattlu pravi, da se pri otroku da spremeniti pogled na svet v pozitivnejši luči. Če so starši optimistični o svojem življenju, lahko enako pričakujemo pri njihovih otrocih. "Otroci bodo živeli po vzorcih, ki se pojavljajo pri starših," pravi Walkerjeva. Obenem je dala tudi več nasvetov, kako pri otroku vzbuditi optimizem:

Resnično ga poslušajte: zaupanje pri otroku vzbudimo tako, da mu pustimo govoriti, ga poslušamo in ne obsojamo. Otrok ima pogosto močne občutke, ki pa jih z besedami ne zna izraziti. Če na primer reče, da sovraži matematiko, dejansko poskuša vprašati, kako naj se pri njej izboljša. Starševska naloga je ugotoviti, kaj otrok v resnici želi povedati.

Ne označujte ga: otrok poskuša doseči pričakovanja svojih staršev. Če ga starši označujejo negativno, bo imel težave s samozavestjo in sprejemanjem samega sebe, starši pa si zagotovo želijo, da bi bil njihov otrok vedno boljši.

Postavite nove okvire: otrok želi, da ga vsi jemljejo resno. Če se pritožuje, ga starši ne smejo odvrniti s kratkimi tolažilnimi besedami, temveč naj ga raje vprašajo, kaj ga muči in pri čem mu lahko pomagajo. Tako bo resnica velikokrat prišla na dan.

Poglejte s svetle strani: ključno je, da se otroku pojasni, da ima vsaka stvar dobro in slabo stran, pojasnjuje Walkerjeva. Če se otrok pritožuje nad nepravičnostjo, mu je treba pojasniti, da se dogajajo tudi negativne stvari, vendar se je treba veseliti in upati na lepše. Optimizem in upanje sta si zelo blizu in zanju si morajo starši večkrat vzeti čas, dodaja Walkerjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.