Magazin
77 ogledov

Naučite otroka plavati

Plavalni pripomočki naj vam bodo v pomoč pri učenju in nato pri družinskih vodni Žurnal24 main
Prvi samostojni zamahi so pomemben korak malčkov. Najlepše pa je, da ne potrebujete certifikata, da malčka naučite plavati, poznati morate le nekaj osnov o varnosti v vodi in plavalnih tehnikah.

Čofotanje v vodnem raju
Aktivnosti v vodi naj malček spoznava čez igro. Ustvarite sproščeno okolje, voda pa naj bo tako visoka, da doseže tla. Temperatura vode naj bo topla, saj se v mrzli vodi otroci težje koncentrirajo na naloge, na drugi strani pa ga temperature, kot so v jacuzziju, preveč izčrpajo. Skupaj odkrivajta skakanje, hojo, špricajta, ustvarjajta vrtince s tem, da se vrtita in uživajta v čofotanju.

Korak za korakom
Bodite potrpežljivi in pustite otroku, da napredujejo po svoji hitrosti. Tudi globino vode povečujte počasi in bodite potrpežljivi.

Prvič pod vodo
Velika spodbuda za ta korak je običajno poskakovanje gor in dol v vodi. Naj vas malček posnema. Ustvarjanje mehurčkov, ko se potopite je priljubljena motivacijska igra za otroka, da se nauči zadržati dih in zrak pihniti čez nos.

Starostne prelomnice:
– od rojstva do četrtega meseca otroka kopajte zgolj v domači banjici na temperaturi 37 stopinj Celzija,
– od četrtega meseca pa do tretjega leta lahko svojega malčka že vpišete na prav zanje organizirane plavalne tečaje; kateri je vašemu kraju najbližji, lahko preverite tudi na www.plavanje-dojenckov.com,
– od tretjega do petega leta se otrok igra, pleše, škropi v vodi,
– od petega leta naprej je pripravljen na plavanje brez rokavčkov, obročev, pen.

Lebdenje
Stik z očmi je pri tem koraku zelo pomemben, saj vam otrok zaupa in se lažje sprosti. Sprva ga ob lebdenju držite pod hrbtom, a v vodi, v kateri lahko stoji. Če se malček kljub temu boji, poskušajta vaditi v domači banji, kjer ima zaradi bližine dna večje zaupanje.

Brcanje in mehurčki
Plavalne pene in deske naj vama služijo za oporo, nato pa mu predstavite brcanje na več načinov (škarje, delfin, žabica … ). Ne pozabite jim omeniti, da hitreje kot bodo brcali, več mehurčkov bo in še zabavneje bo. Brcajta skupaj, vzporedno ali pa se malce oddaljite in naj pribrca do vas. Ko vidite, da obvlada, naj poskuša s prvimi zamahi brez plavalnih pripomočkov.

Dan D – velika prelomnica
Ko bo malček naredil svoje prve samostojne zamahe, poskrbite, da bo že s prvim zamahom zaplaval v vaše naročje. Potem pa počasi povečujte vajino oddaljenost. Tudi ko zna malček suvereno plavati, ga nikoli ne spustite iz oči, četudi se v vodi zabava s pomočjo plavalnih pripomočkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.