Magazin
58 ogledov

Naučite otroka varčevati

Pujsek že čaka. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Varčevanje je ključno za občutek varnosti, zato je najbolje začeti čim bolj zgodaj in tega naučiti tudi otroka.

Ne glede na to, koliko denarja imate, lahko otroka z zgledom naučite o razlikah med potrebami, hotenji in željami. Varčevalni račun za otroka v težkem ekonomskem položaju seveda ni na vrhu prioritet, vendar je dobra poteza, če si ga lahko privoščite. Odprite ga takoj, ko se otrok rodi, ni treba, da so prihranki visoki, tudi iz majhnega kupčka bo z leti nastal velik.

Varčevanje postaja vse pomembnejše, socialna varnost pa je vse bolj na ramenih posameznika, kar bo toliko bolj veljalo za naše potomce. Navajamo nekaj osnovnih smernic, ki bodo otroku pomagale razviti ustrezne varčevalne navade:

Kdaj naj otrok začne sodelovati pri lastnem varčevanju?
Ko dopolni pet let, ga odpeljite s seboj v banko, da bo sodeloval pri rednem polaganju denarja na svoj račun. Praksa ustvarja navade za celo življenje.

Koliko naj otrok varčuje?
Splošno pravilo je okoli deset odstotkov, kadar dobi denar. To velja tudi za žepnino, ko se uči ravnati s financami.

Za kaj otroci varčujejo?
Spodbudite družinske pogovore o denarju. Naj otroci povedo, kaj želijo doseči v življenju, kaj bi želeli delati in imeti. Na podlagi razgovorov lahko skupaj ugotovite razliko med tem, kar želijo, in tem, kar zares potrebujejo. Obstajajo trije osnovni razlogi, zaradi katerih se moramo naučiti varčevati denar, preden ga začnemo zapravljati.  

a) Varčujemo za tisto, kar potrebujemo
Denar zapravljamo za to, kar rabimo: stanovanje, hrana, obleke, izobrazba. Kje živimo, kako se prehranjujemo in oblačimo, kakšna je kakovost in raven naše izobrazbe, je odvisno od vsote denarja, ki ga imamo na razpolago.  

b) Varčujemo za tisto, kar imamo radi
Mnogi otroci razmišljajo o varčevanju kot sredstvu, zaradi katerega si bodo lahko privoščili boljše stvari, dražje športne copate, močnejši računalnik … Pravilno razumevanje tega, kar potrebujemo, v odnosu do tega, kar želimo, izboljšuje naše možnosti, da si bomo lahko v življenju privoščili stvari, do katerih nam je res veliko, in celo tiste, o katerih včasih samo sanjamo.

Mladi se morajo naučiti, da se z odrekanjem trenutnim nakupom lahko pozneje nagradijo z izpolnitvijo večjih želja. Poleg tega je pomembno, da se naučijo varčevati tako za kratkoročne kot dolgoročne potrebe in želje.

c) Varčujemo za nepredvidljive situacije
V življenju se nam dogajajo različne stvari. Včasih ljudje zbolijo in niso zmožni zaslužiti za življenje. Lahko se pokvari avtomobil ali hladilnik … Varčevanje za nepredvidene situacije nam omogoča, da pokrijemo stroške brez zadolževanja in nam ni treba skrbeti glede denarja.

Ti nasveti niso priporočila, kako obogateti, ampak pomagajo otroke naučiti, da imajo v  različnih življenjskih okoliščinah možnost izbire. Za finačno neodvisnost ni pomembno samo to, koliko denarja zaslužimo, ampak, koliko smo ga zmožni prihraniti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.