Magazin
42 ogledov

Ne (po)lomite ga javno!

Že pred prireditvijo si poskusite ustvariti občutek, kako velika je dvorana in k Žurnal24 main
Vam javno nastopanje še vedno povzroča cmok v grlu? Se vam tresejo kolena in potijo roke? Da bi se temu izognili, vam v naslednjih vrsticah predstavljamo nekaj uporabnih nasvetov.
Kako se pripraviti?
Povsem razumljivo je, da priprava govora traja mnogo dlje kot nastop. Cel govor si zapišite in ga večkrat preglejte, popravite, preoblikujte. Ko to naredite, začnite z učenjem govora na pamet – priporočljivo je, da vadite pred ogledalom in na glas. Pred ogledalom boste opazili veliko kretenj in obraznih mimik, ki se jih večinoma ne zavedate, in jih boste želeli spremeniti.

Pred nastopom
Dostikrat najbrž ne veste, kako naj začnete svoj javni nastop in kako naj se oblečete. Vodilo naj vam, da vedno in povsod v prvi vrsti zastopate sebe. Oblačila, ki jih izberete, naj bodo vaša najljubša – pazite pa, da ne bodo preveč opazna ali celo kričeča. Ko pridete na oder ali prostor, kjer boste javno nastopali, se ozrite po občinstvu in poskusite z očmi vzpostaviti stik s publiko. Predvsem pa si pred začetkom govora vzemite čas in pozdravite poslušalce. Pri premagovanju treme si lahko pomagate z raznimi gibi rok in glave, vendar ne preveč, saj prekomerno kriljenje z rokami kaj hitro postane zelo moteče.

Jakost govora
Jakost vašega govora je pri javnem nastopanju izrednega pomena. Če je mogoče, si že pred prireditvijo ali med njo poskusite ustvariti občutek, kako velika je dvorana in koliko ljudi je v njej. Tako boste tudi približno vedeli, kako močan glas uporabiti. Če boste začeli govoriti po tiho, tako da vas bodo slišali samo v prvi vrsti, zadaj pa ne, bodo gostje slej kot prej začeli klepetati med sabo. Običajno se močnejši glas bolj obnese – z njim predramite tudi tiste, ki so zamišljeni in nekoliko odsotni.

Kakšen jezik uporabiti?

Naslednja dilema, ki nastane še pred začetkom javnega nastopa oziroma že pri sestavljanju vašega govora, je kateri jezik uporabiti – govoriti v knjižnem, pogovornem ali strokovnem jeziku? Če želite, da vas bo kdo poslušal in to, kar mu sporočate, tudi razumel, morate jezik prirediti poslušalcem.

Uporaba tehnične opreme
Ker se smo v dobi informacijske tehnologije, so različni avdio-video pripomočki (na primer grafoskop, diaprojektor) in predstavitve programa PowerPoint postali nepogrešljiv del javnih nastopov.

Na nastopu
Motnje, kot na primer zamude, razni šumi in šepetanje so sestavni del govorov. Pomembno je, da kljub temu ostanete sproščeni. Svoj govor začnite in končajte z jasnimi stavki. Ob koncu je modro glavne misli na kratko obnoviti, da poslušalcem bolj ostanejo v ušesih. Če se govora iz kateregakoli razloga niste naučili na pamet, si pred nastopom napišite nekaj kratkih opornih točk, ki vam bodo v pomoč.

Vprašanja občinstva
Ob vsakem javnem nastopanju se pojavijo vprašanja. Sami se odločite, kaj vam bolj ustreza. Poslušalcem lahko dovolite, da vas sprašujejo med samim govorom ali pa jih že pred začetkom pozvajte, naj vprašanja pripravijo za konec. Če boste poslušalcem dovolili, da vas sprašujejo že med predstavitvijo, se sicer lahko pojavijo tudi kakšne dodatne zanimive teme, a predvsem obstaja možnost, da se povsem oddaljite od glavne teme. Kakorkoli že, odločitev je vaša!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.