Magazin
443 ogledov

Ne zapravljajte brezglavo

Oblačila si izposodite, saj jih bo vaš otrok hitro prerasel. (Foto: Shutterstock Žurnal24 main
Večina nosečnic komaj čaka, da bo napočil prvi nakupovalni dan, ki pa lahko pošteno opustoši njihovo denarnico. Za kaj je pametno odšteti denar in kaj si lahko brez slabe vesti izposodite?
Dobro je kupiti:
Posteljico, vzmetnico, voziček (še posebej, če boste imeli še kakšnega otroka), avtosedež, banjico za kopanje, nekaj kosov oblačil, tetra plenice, osnovno kozmetiko, previjalno podlogo, torbo za prenašanje plenic in druge opreme.
Izposodite si:
Zibko, kengurujček, stajico, prenosno posteljico, ležalnik za dojenčka, stolček za hranjenje, grelnik za stekleničke, črpalko za prsi in oblačila (predvsem za starejše otroke, ki hodijo v vrtec, saj se tam nova oblačila hitro uničijo).
Ne kupujte:
Koša za plenice, hojice, vrtiljaka za posteljico, čebrička, podlag in stolčkov za v kad, igrač in posteljnine (z malo truda jo lahko sešijete sami).

Nakup prve garderobe naj bo premišljen. Otrok v prvih mesecih raste zelo hitro, zato nakupite le po nekaj kosov oblačil v velikosti, ki je otroku prav, ostala pa naj bodo za številko večja. Zelo prav vam bodo prišle tudi tetra plenice iz blaga, ki vam bodo služile tako za kopanje kot tudi za previjanje otroka, zato se oskrbite z najmanj 20 kosi. Neizbežne so tudi plenice za enkratno uporabo, toda ni vam treba kupiti najdražjih, saj jih konec koncev le zavržete. Nujen nakup je tudi obutev za starejše otroke, saj se ta prilagaja načinu hoje posameznika.

Pred nakupom dobro premislite

Večina staršev se odloči tudi za nakup nove posteljice, ki naj ima večje ležišče, in vozička, ki naj ima zložljivo podvozje, saj je takšen voziček lažje pospraviti v avtomobil. Razmislite tudi o tem, kje in kako boste voziček največ uporabljali. Eden ključnih nakupov je prav gotovo otroški varnostni avtosedež, ki ga boste potrebovali že ob prevozu novorojenčka iz porodnišnice. Pred nakupom primerjajte teste, priporočila in cene.

Kozmetika je odveč
Toaletne potrebščine so pri novorojenčkih skoraj nepotrebne. Od kozmetike potrebujete le trdo milo, mandljevo olje, hladilno mazilo za zdravljenje vnete ritke, fiziološko raztopino in sterilno vato. Potrebovali boste tudi termometer ter škarjice za nohte, ki pa jih boste uporabili šele, ko bo otrok malce zrasel. Prav vam bo prišla tudi torba za prenašanje plenic in druge opreme, ki naj ima več prostorov in predalov, od katerih naj bo vsaj eden podložen s plastiko za mokre plenice ali druga oblačila.

Kaj si lahko brez slabe vesti izposodite?
Čeprav se vam zdi, da imate dovolj denarja in lahko svojemu otroku kupite vse, kar ste si zamislili, boste pozneje to obžalovali. Zibko si na primer izposodite, saj jo boste potrebovali le prvih nekaj mesecev, prav tako pa si lahko brez slabe vesti izposodite tudi kengurujček, saj ne veste, ali se bo hotel vaš otrok sploh prenašati v njem. Prijateljica naj vam posodi tudi stajico, prenosno posteljico (ta je priročna samo, kadar ste na dopustu), stolček za hranjenje in grelnik za stekleničke (če otrok ni dojen).

Ne nasedajte reklamam
Mamice na različnih forumih ugotavljajo, da so že pred rojstvom otroka nakupile stvari, ki jih pozneje niso potrebovale. Večina je prišla do sklepa, da so po nepotrebnem kupile koš za plenice, hojico, vrtiljak nad posteljico, čebriček (vedro za kopanje), različne podlage in stolčke za v kad ter previjalno mizo. To je lahko namreč tudi navadna miza ali večji predalnik, na katerega preprosto namestite previjalno podlogo.

Z malo načrtovanja in organiziranja se da kar precej zmanjšati izdatke za otroka, zato bo najbolje, da si seznam nujnih stvari sestavite že pred porodom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.