Magazin
64 ogledov

Nega prvih zobkov

Le ustna higiena ni pot do zdravih in sijočih zob, pazite tudi na ustrezno prehr Žurnal24 main
Otrokovi zobje se začnejo razvijati že v trebuhu, za njih sprva skrbi mamica z zdravo prehrano in načinom življenja že med nosečnostjo. Tokrat smo zbrali nekaj nasvetov, kako skrbeti za prve zobke.

Gaze, pleničke, naprstniki
Prvi zobek lahko čistite s prstom, zavitim v čisto in prelikano pleničko, robček ali gazo. V specializiranih trgovinah lahko kupite silikonske naprstnike, s katerimi mu lahko obenem masirate tudi dlesni, nekateri zobozdravniki pa dopuščajo tudi uporabo zelo mehke zobne ščetke, prilagojene za majhna usta in zobke. Zobek očistite po obroku, še posebno obvezno je ščetkanje zvečer pred spanjem. Sprva bo zadostovala le mokra gazica, kasneje pa uporabite gele in zobne kreme z okusom, ki bodo za malčka prijetnejši. Vse dokler ta ne bo znal izpljuniti, naj bodo to majhne količine zobne kreme, rezervirane za najmlajše.   

Pomembna je vztrajnost
Prvih nekaj mesecev je lahko umivanje zob prava nočna mora, vendar morate vztrajati. Poskušajte najti način, ki bo za malčka pomenil igro ali prijetno navado. Malčki v obdobju od 2. do 3. leta se učijo s posnemanjem, kar lahko uporabite tudi za navajanje na ustno higieno. Naj si izbere svojo ščetko, nato pa naj se skupno umivanje zobkov začne. Sprva naj si sam opere zobke, ker pa to običajno še ni dovolj učinkovito, zamenjajta ščetki in drug drugemu očistita bele hribčke v ustih.

Prvi obisk na velikem stolu
Svojega dojenčka v obdobju od pol leta do enega leta le peljite k specialistu pedontologu na posvetovalni obisk. S prvim obiskom pri zobozdravniku pa tudi nikar ne odlašajte do prvih težav, saj bo zanj v tem primeru obisk negativna izkušnja. Namesto tega naj bo za otroka to zbiranje štampiljk, ki jih dobi za nagrado za lepe zdrave zobke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.