Magazin
2395 ogledov

Neizogibni menstrualni krči

Menstrualni krči so odvisni od več dejavnikov, močnejši pa so pri ženskah, ki še Žurnal24 main
Vsaka ženska ima ob menstruaciji izkušnje z bolečinami. Zakaj sploh nastanejo menstrualni krči, kako nevarni so in kako jih blažiti?

Če zrelo jajčece, ki po jajcevodu pripotuje v maternico, ni oplojeno, se začne zaradi padca hormonov luščiti maternična sluznica. Nastanejo menstrualni krči, ki iz maternice iztisnejo menstrualno kri.

Boleči cikli ponavadi ovulatorni
Krči se pri ženskah pojavljajo različno. Pri nekaterih so manj boleči, pri drugih pa lahko povzročajo hude bolečine. Jakost krčev je odvisna od več dejavnikov. "Po navadi so tisti cikli menstruacije, ki so boleči, ovulatorni. Redko, a večinoma pri vseh ženskah občasno nastanejo neovulatorni ciklusi, to pomeni, da takrat jajčece ne dozori in ni prave ovulacije. Takrat je menstruacija sicer močnejša, a neboleča, vendar na videz zastrašujoča za žensko, saj ima občutek, da izgublja veliko krvi," pojasni specialistka ginekologije in porodništva Darija Strah.

Strokovni naziv za boleče krče je dismenoreja. Ponavadi trajajo 2 do 3 dneve, lahko tudi dlje, razlikujejo pa se po moči.

Poleg bolečin v spodnjem delu trebuha se menstrualne bolečine lahko pojavijo tudi v bokih, spodnjem delu hrbta in notranji strani stegen. Poleg krčev pa se lahko pojavijo tudi bruhanje, driska in glavoboli.

Vzrok so tudi vnetja
Večinoma so vzroki lahko tudi bolezenska stanja, kot so endometrioza maternice ali drugih struktur v mali medenici, pojav miomov v maternici in hormonska neravnovesja, ki so pogostejša po 40. letu oziroma pri prehodu v klimakterij, še pojasni Strahova. Bolečine so lahko tudi zaradi vnetja v mali medenici ali same maternice, saj se takrat sproža veliko vnetnih mediatorjev, ki povzročajo tako večjo intenziteto krčev kot bolečino samo.

Ženske, izpostavljene hujšim bolečinam
Močnejše krče imajo ženske, ki so menstruacijo prvič dobile v zgodnjem obdobju (na primer pri enajstih letih), ženske, ki imajo menstruacijo pet ali več dni, ženske, ki še niso rodile, in tiste, ki imajo čezmerno težo, ter ženske s hormonskimi motnjami.

Specialistka ginekologije in porodništva Darija
Strah (Foto: osebni arhiv)

Včasih imajo ženske po porodu manj boleče menstruacije. V mladosti so bolečine pogoste ravno zaradi večjega števila neovulatornih in ovulatornih ciklusov, po porodu pa je hormonska povezava v telesu zgrajena. Takrat je krčev manj, saj je hormonsko ravnovesje stabilno.

Kdaj je potrebna zdravniška pomoč
Če menstrualne bolečine trajajo dlje kot ponavadi in so močnejše, je treba poiskati zdravniško pomoč. Simptomi, ki se kažejo, so tudi povišana telesna temperatura, bruhanje, driska, vrtoglavica ali omedlevica. Zdravnik ali ginekolog bo na podlagi podrobnejših preiskav določil primerno zdravilo in zdravljenje.

Hudi krči lahko vodijo v neplodnost
Večinoma so krči naravni del menstrualnega ciklusa, zato si večina žensk ne dela skrbi. V izjemnih primerih pa lahko krči vodijo do resnejših težav. Hujše bolečine se pojavijo ob bolezni endometrioza, takrat del menstrualne krvi lahko uhaja nazaj v jajcevode in od tam po mali medenici do jajčnikov, mehurja in črevesja. To vodi v brazgotinjenje, ki posledično lahko povzroči neplodnost.

Več tehnik za blažitev
Boleče krče lahko ublažimo na več načinov. S sprostitvenimi vajami, kjer se trebuh blago razteguje, in sprostitvenim dihanjem, ki je podobno kot pri popadkih, ter masažo spodnjega dela trebuha lahko krče močno ublažimo. Na manjšo bolečino vpliva tudi počitek.

Skuhamo si lahko zeliščne čaje, najbolj pomagajo metin, kamilični in ingverjev čaj, lahko pa si pomagamo tudi s toplimi obkladki ali toplo kopeljo.

Krče lahko omilimo tudi s prehrano. S petimi ali šestimi obroki na dan se omili nihanje sladkorja v krvi, z manjšo količino soli v krvi pa se prepreči zadrževanje vode v organizmu. Bolečinam se lahko izognemo tudi, če ne uživamo kofeina in alkohola ter ne kadimo.

Ena od rešitev so tudi hormonske tablete ali zdravila proti bolečinam, ki se jih jemlje že pred začetkom menstruacije, nato pa še tri dneve ob krvavitvi.

Pomaga tudi telesna dejavnost, saj se pri tem sproščajo endorfini, ki zmanjšajo bolečine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.