Magazin
52 ogledov

Nenadna agresija

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Cairn terier, star štiri leta, je prijateljski do velike večine psov, ki jih srečuje vsakodnevno. Tisto preostalo manjšino ignorira, ima pa tri sovražnike.

Vprašanje: Cairn terier, star štiri leta, je prijateljski do velike večine psov, ki jih srečuje vsakodnevno. Tisto preostalo manjšino ignorira, ima pa tri sovražnike. Dva sta zloglasna, agresivna do vseh psov, tretji pa je "nepojasnen primer". Gre za miroljubnega šarpeja, s katerim sta se vedno ignorirala, potem pa je naš nekega dne preprosto začel noreti ob njunih srečanjih (vedno se srečata na ulici, kjer sta oba na vrvici) – laja, besni ... Šarpej pa gre samo mirno mimo. No, zdaj grejo našemu na živce vsi rjavi šarpeji (črni pa niti malo) – ko kakšnega zagleda, se razburi, ampak ko ugotovi, da to ni isti pes, se v trenutku umiri in gre mirno mimo njega/nje. Od kod kar naenkrat takšna sprememba, jeza? Pa prav nikoli nista imela kakšnega "spora".

Odgovarja Jure Pribičevič, Alfakan:
Za pojasnitev nenadne spremembe vedenja bi morali podrobno opisati, kaj je ob agresivni reakciji storil vaš pes, napadeni pes in predvsem, kaj ste storili vi. Vodnik kot vodja krdela psu s svojo reakcijo vedno sporoča, ali je njegovo vedenje zaželeno ali ne. Pes si je to izkušnjo vsekakor vtisnil v spomin in agresiven vzorec vedenja zdaj ponavlja ob vsakem srečanju s tem psom, prenaša pa ga tudi na njemu podobne. Psu je treba spremeniti način vedenja in predvsem razmišljanja ob srečanju z določenimi psi. Na sprehodu imejte v žepu vedno priboljške – obrok pasje hrane – in z njimi nagrajujte želeno vedenje in reakcije psa. Poskrbite, da bo vaš pes vedno pod nadzorom – na povodcu. Prosite koga z rjavim šarpejem (ne ravno tistega, s katerim je doživel konflikt), naj se mimo vas sprehaja na primerni razdalji, vi pa psa nagradite za vsako sodelovanje z vami in odločno prekinite agresivno vedenje s stimulacijo prek povodca. Kasneje enak način dela uporabite tudi pri srečevanju z zloglasnimi in nepojasnjenimi primeri. Ukrepajte takoj, sicer se utegne krog osovraženih psov hitro širiti, sprehodi pa bodo postali velika muka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.