Magazin
78 ogledov

Neuničljiv ulični šarm Berlina

Razno 17.04.14, Berlin, foto: Tjasa Pureber
1/18
Tjaša Pureber
Več kot od znamenitosti boste odnesli od ležanja v parkih in hoje po ulicah.

Čeprav se lahko Berlin pohvali z impozantno arhitekturo in številnimi znamenitostmi, je njegov pravi šarm drugje: v vrvežu migrantskih sosesk, grafitiranih zidovih, neštetih razstavah, koncertih in predstavah.

Utapljanje v kulturi

Hitenje od ene turistične točke do druge lahko prepustite drugim prestolnicam in si skupaj z domačini raje privoščite sprehod ob rečnih kanalih ali branje knjige v parku. Berlin je multikulturno mesto, tako da lahko tudi brez znanja nemščine uživate v njegovi kulturni ponudbi. Ljubitelji gledališča pogosto zahajajo v English Theatre Berlin, ki producira angleške predstave z mednarodnimi igralci.

Od zidu do trabanta

Berlin je bil do 90. let razdeljeno mesto. Zloglasni berlinski zid je danes porušen, nekdanje stražnice, jarke in žice pa so zamenjale nove stavbe. Mesto se namreč spoprijema s problemom gentrifikacije. Revnejše prebivalce potiskajo na obrobje, medtem ko je središče vse bolj podobno kulisam filma, sestavljenim iz nakupovalnih središč, muzejev, elitnih stanovanj ter dragih restavracij in barov. In čeprav je včasih težko ugotoviti, ali ste v nekdanjem vzhodnem ali zahodnem delu mesta, lahko še vedno na vsakem koraku okusite tako imenovano ostalgijo; nekdanji utrip Vzhodne Nemčije. Poleg kilometra ohranjenega zidu kar nekaj muzejev ponuja bolj ali manj pristno izkušnjo življenja v razdeljenem mestu. V interaktivnem DDR-muzeju lahko tako sedete v čisto pravi vzhodnonemški avtomobil trabant, se sprehodite po klasičnem vzhodnonemškem stanovanju iz 70. let ali pa z reševanjem kviza preverite, ali bi vas zaradi neubogljivosti nadzoroval zloglasni Stasi. Tej skrivni službi, ki je imela popoln nadzor nad dogajanjem na Vzhodu, sta posvečena dva muzeja, v katerih lahko med drugim vidite skrite kamere v rožah, kovčkih in na drugih precej nepredvidljivih mestih.

Spoprijemanje s preteklostjo

Nacistična preteklost je v Berlinu skrita. Da bi preprečili zbiranje neonacistov, tako le stežka najdete kakršnekoli očitne znake tretjega rajha. Se pa poskuša Nemčija spoprijeti s svojo vlogo pri holokavstu prek različnih spomenikov in muzejev. Judovski muzej, v katerem se morate sicer pripraviti na zelo podroben varnostni pregled, tako ponuja unikaten vpogled v zgodovino in sodobnost te preganjane kulture.

Pruski Disneyland

Le dobre pol ure vožnje z vlakom iz središča Berlina v predmestju Potsdam vstopite v povsem drugo obdobje zgodovine. Tam so namreč številni umetelni baročni dvorci iz časa pruske monarhije. Čeprav nekateri območje norčavo imenujejo pruski Disneyland, so številne stavbe resnično vredne ogleda, tudi če se odločite zgolj za sprehod po veličastnih parkih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.