Magazin
245 ogledov

Nevarni virus za dojenčke

dojenček, pediater, pregled Shutterstock
Dražeč kašelj in težko dihanje lahko pomenita, da je virus v pljučih.

Virusi. “Okužbe dihal pri dojenčkih in majhnih otrocih so najpogostejši vzrok za obisk v ambulanti in tudi za zdravljenje v bolnišnici,” ugotavljajo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Zelo pogost povzročitelj okužb dihal pri malčkih je respiratorni sincicijski virus (RSV). Dve tretjini dojenčkov se z njim okužita že v prvem letu življenja, do drugega leta pa že skoraj vsak otrok.

Lahko se zaplete

"Za težek potek okužb in razvoj bakterijskih zapletov ob prebolevanju okužb dihal so dovzetnejši dojenčki; še posebno ogroženi so nedonošenčki,” pravi pediatrinja Margareta Seher Zupančič. RSV pri večini zdravih otrok povzroči le prehlad in ne pušča posledic, pri nekaterih otrocih pa lahko okužba izzove akutni bronhiolitis. “Posledice so lahko dolgotrajne, med njimi pa je lahko ponavljajoče se piskanje, ki vpliva na zmanjšano kakovost življenja. Posebno ogroženi so dojenčki do tretjega meseca starosti, prezgodaj rojeni, otroci s kronično boleznijo pljuč in otroci s prirojeno težjo srčno napako. Novejši podatki potrjujejo, da so med ogroženimi tudi otroci z Downovim sindromom, z živčno-mišičnimi boleznimi in tisti z imunskimi pomanjkljivostmi. Okužba je lahko težja tudi zaradi škodljivih dejavnikov iz okolja, predvsem izpostavljenosti cigaretnemu dimu,” opozarja Ivan Vidmar iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Z dojenčkom ne v trgovino

Okužbe z RSV so najpogostejše od jeseni do pomladi. Zelo nalezljiv virus se prenaša s kašljanjem in kihanjem. “Veliko bi naredili že z upoštevanjem preprostega pravila, da bolan otrok ne spada v vrtec. V sezoni okužb dihal bi se morali izogibati zadrževanju v prostorih, kjer je veliko ljudi: trgovska središča, prednovoletna srečanja ... Zaradi zaščite dojenčkov, ki so najbolj ogroženi, bi morali v času, ko je mati na porodniškem dopustu, starejšega otroka zadržati v domačem varstvu,” še pravi Seher Zupančičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.