Magazin
39 ogledov

Nevarno poslušanje glasbe

Poslušanje glasbe v avtu zelo vpliva na voznikovo psihofizično stanje. Žurnal24 main
Poslušanje glasne glasbe med vožnjo lahko resno podaljša vaš reakcijski čas in poveča tveganje za prometno nesrečo, ugotavlja najnovejša raziskava.

Kanadska študija je pokazala, da so sodelujoči v raziskavi ob poslušanju glasne glasbe potrebovali dvajset odstotkov dlje, da so rešili fizične in psihične naloge. Če bi motorist potreboval toliko več časa ob vožnji na motorju, bi lahko prišlo do usodne nesreče. To pa ne velja le za motoriste. Raziskava je pokazala, da vozniki avtomobilov dvakrat pogosteje prevozijo rdečo luč, če med vožnjo poslušajo glasbo.



Do 60 udarcev
Če že poslušate glasbo, naj ne presega 95 decibelov, ritem pa naj ne bo čez 60 udarcev na minuto. "Ni pomembno, ali poslušate opero, klasično ali rave glasbo, pomembna je hitrost ritma," dodaja psiholog Conrad King. Če je pesem Norah Jones Come Away With Me ali Too Lost in You od Sugababes glasba, ki ne bo bistveno zmanjšala vaših voznih sposobnosti, sta Firestater od Prodigy ali Wagnerjeva The Ride of the Valkyries pesmi, ki ju je bolje poslušati doma, saj imata prehiter tempo. Če namreč ritem pesmi, ki jo poslušate, preseže 60 udarcev na minuto, se vam poveča srčni utrip in poviša krvni tlak. Zato v avtomobilih poslušajte le mirno glasbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.