Magazin
81 ogledov

New York v novo leto z novim velikim jabolkom

Manhattan, New York Žurnal24 main
Na Manhattnu vsako leto na stotisoče ljudi zadnje minute leta preživi na Times Squaru, kjer čakajo, da se začne spuščati znamenita časovna krogla. Letos bodo občudovali novo.

Slavno kroglo dvignejo na drog, ki stoji na stavbi z naslovom One Times Square. Težko pričakovano spuščanje se začne točno minuto pred polnočjo – v živo si odštevanje na najbolj znanem križišču Velikega jabolka ogledajo milijoni televizijskih gledalcev. Krogla se 23 metrov nižje ustavi natančno ob polnoči.

Prvo časovno kroglo so leta 1829 postavili v angleškem pristanišču Portsmouth, 1833 pa jo je dobil tudi Kraljevi observatorij v Greenwichu pri Londonu. Spuščali so jo vsak dan ob enih popoldne, da so ladijski kapitani lahko naravnali navigacijske pripomočke. Krogla je navdušila in pozneje jih je po svetu pomorščakom pomagalo še okoli 150, a do danes so se ohranile le redke.

Prvič že leta 1907
Na Times Squaru, kjer se križata Broadway in Sedma  avenija, so kroglo, ki ji velikokrat pravijo kar veliko jabolko, prvič spustili 31. decembra 1907. Narejena je bila iz železa in lesa, na njej je bilo pritrjenih sto 25-vatnih žarnic. Premer prve krogle je bil meter in pol. Kroglo so nato zamenjali leta 1920 in 1955, leta 1942 in 1943 je bilo spuščanje zaradi druge svetovne vojne odpovedano, a so se ljudje vseeno zbrali in se z minuto molka spomnili ameriških vojakov. Med letoma 1981 in 1988 so newyorške oblasti v mesto, v katerem je bilo takrat še ogromno kriminala, poskušale privabiti turiste z oglaševalsko kampanjo I Love New York. Kroglo so zato "opremili" z rdečimi in zelenimi žarnicami, da je močno spominjala na jabolko. Leta 1989 so bile žarnice spet bele, šest let pozneje so jih zamenjali z računalniško vodenim sistemom stroboskopskih luči, popolno "prenovo" pa je časovna krogla s premerom 1,8 metra doživela pred vstopom v novo tisočletje.

In letos, sto let po prvem spuščanju krogle, je New York spet dobil novo kroglo – preizkusili so jo 30. decembra, sestavlja pa jo 9576 LED-diod, ki menda lahko zasijejo v več milijonih barv, posebne učinke, ki razveseljujejo veseljake na Times Squaru, pa seveda računalniško programirajo. Newyorčani in turisti, ki bodo leto 2008 pozdravili pod kroglo, bodo gotovo očarani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.