Magazin
2 ogledov

Nezemljani v "najlepšem mestu na svetu"

Raziskave bivalnih razmer bodo nenavadni obiskovalci opravljali več dni. Žurnal24 main
V veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma si bo mogoče ogledati nenavaden gledališki objekt, veliko kocko, iz katere bodo izstopala raznovrstna bitja.

Mednarodna skupina mladih ustvarjalcev Ljud bo v okviru svojih Električnih invazij, niza gledaliških posegov v javni prostor, v veliko sprejemno dvorano Cankarjevega doma umestila nenavaden gledališki objekt, veliko kocko, iz katere bo izstopilo deset raznovrstnih bitij, deset svojevrstnih igralskih likov. "Po večmesečnem računanju in razmišljanju so strokovnjaki Oddelka za komunikacijo z nezemljani skupine LJUD ugotovili, da bodo Ljubljano konec januarja 2009 stoprocentno obiskala bitja z drugih planetov!" so zapisali v sporočilu za javnost. "Nezemljani po uspešnem pristanku v avstrijskem Gradcu in interakciji s tamkajšnjim prebivalstvom nadaljujejo svoje raziskovanje Modrega planeta. Poleteli so v smeri slovenske prestolnice. Po tehtnem premisleku in po najnovejših izračunih se bodo s svojo vesoljsko "Noetovo barko" zasidrali v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma."  Nenavaden gledališki objekt si bo mogoče ogledati med 26. in 31. januarjem 2009.

Ljud se pri oblikovanju gledališkega dogodka osredotočajo na različne oblike sodelovanja gledalcev z nastopajočimi in tako uveljavljajo gledališče kot igro, ritual, kot dogodek socialnega združevanja. Druži jih vera v "živo" umetnost, neposredno povezano z gledalcem. Vsebinsko se Električne invazije posvečajo problematiki (ne)komunikacije in (ne)sprejemanja drugačnosti v kontekstu javnega urbanega okolja. Skozi sproščeno raziskavo "tukaj in zdaj" gledališkega dogodka avtorji vabijo gledalce k skupnemu izpraševanju samoumevnih in utesnjujočih družbenih konvencij, ki medčloveške odnose omejujejo na vsebinsko izpraznjeno, mehanično formo. "Obiskovalci bodo znotraj gledališke akcije aktivno soočeni s "potencirano" drugačnostjo in se bodo imeli priložnost sproščeno "spopasti" z lastno ksenofobijo," so zapisali v sporočilu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.