Magazin
45 ogledov

Ni prostora za slovenščino

zlati boben Žurnal24 main
Po angleško. Za Zlati boben slovenščina ne obstaja. Na vrsti je inšpektorat.

Mednarodni oglaševalski festival Zlati boben, ki ga organizira Slovenska oglaševalska zbornica z udeleženci in javnostjo komunicira skoraj izključno v angleškem jeziku, pri tem pa mirno pozablja na državo, v kateri poteka. V angleščini je tako pripravljen celoten program festivala, prav tako njihova spletna stran ter odprtje in zaprtje festivala.

"Z vse večjim zanimanjem predvsem tujcev za festival je dogodek postal mednarodno obarvan, s tem pa je tudi angleščina postala uradni jezik festivala," svoj globalni pristop pojasnjujejo pri Zlatem bobnu in dodajajo, da je, čeprav je festival slovenski izum, odločitev za komuniciranje v angleščini "v danih okoliščinah najprimernejša rešitev".

Organizatorji kršijo zakon

Čeprav organizatorji festivala menijo, da s svojo svetovljanskostjo ne kršijo nobenega zakona, zakon o javni rabi slovenščine (glej okvir, op. a.), kot so izpostavili na ministrstvu za kulturo, kaže drugačno sliko.

Kot so pojasnili, gre v omenjenem primeru po vsej verjetnosti za kršitev veljavne zakonodaje, zato se bodo obrnili tudi na Inšpektorat RS za kulturo in medije, ki izvaja nadzor nad izvajanjem členov omenjenega zakona.

"Živimo v Sloveniji"

"To me moti in mi gre na živce," o vedno pogostejšem angleškem pristopu slovenskih organizatorjev pravi Marko Stabej z oddelka za slovenski jezik na filozofski fakutleti, ki meni, da bi morala biti slovenščina prisotna vsaj tam, kjer organizatorji komunicirajo s splošnejšo javnostjo. Obenem dodaja: "Meni se to v resnici zdi zaplankano, čeprav se poskušajo izogniti ravno tej kvazizaplankanosti."

Z njim se strinja tudi zaprisežena ljubiteljica literature, publicistka in predavateljica Manca Košir: "Mene nič več ne preseneča, ker se mi zdi, da vrsta ljudi iz teh krogov ne bere več niti slovenske literature. Komunicirajo v slabi angleščini in jim je to prišlo v navado," pravi, za konec pa sklene: "Menim, da živimo v Sloveniji, v kateri je, hvala bogu, uradni jezik še vedno slovenščina, zato upam, da ustanove in posamezniki delujejo v skladu z ustavo in zakonom."

 

Komentarjev 3
  • Daniel Fonda 14:54 12.oktober 2013.

    Ja hudo, dvomilijonsko tržišče smo - najbolje da še to malo zainteresiranih investitorjev odbijemo iz države, pa lahko gremo samo še kmetovati. Sicer ne pravim, da bi zato morali ukiniti slovenščino, toda kaj pa je s svobodo govora in izražanja ...prikaži več recimo? Razumem, da naj bi javni dogodki morali imeti odseke na voljo tudi v slovenščini, toda obenem pa morate razumeti da predstavljati nekaj takega v več jezikih ni kar tako (smo pa vsaj toliko zgledni, da uporabimo jezik kateri se smatra kot svetovni).Na koncu koncev imamo v državi veliko hujše probleme kot ne-uporaba slovenskega jezika na prireditvi. Ali ne?

  • macko 09:08 11.oktober 2013.

    drži, Manca, res so patetični...

  • stela 07:51 11.oktober 2013.

    Bedno, da bolj ne more bit....in če pišejo po angleško se zdijo sami sebi večvredni....ja, zahtevamo inšpekcijo!!!!!!!