Magazin
214 ogledov

Nikar preglasno v nosečnosti

Otrok si glasbo, ki mu jo mati predvaja med nosečnostjo, zapomni, vendar strokov Žurnal24 main
Nova raziskava je pokazala, da se novorojenčki spomnijo glasbe, ki so jo njihove matere poslušale v času nosečnosti. Prav tako lahko glasna glasba poškoduje sluh nerojenega otroka.

Otrokov sluh se razvija zadnje tri mesece nosečnosti, štiri do pet tednov pred njegovim rojstvom pa lahko otrok prepozna glasove iz okolice, v kateri se nahaja njegova mati. Rezultati raziskave Univerze Descartes v Parizu so pokazali, da lahko otroci tudi po rojstvu prepoznajo zvoke, ki so jih slišali v maternici.

"Nekaj tednov pred rojstvom otrok dobro prepoznava glasove in celo glasbo, ki jo posluša njegova mati, zato otroku ni potrebno posebej predvajati glasbe. Če želi mati svojega otroka motivirati z glasbo bo bolje, če to naredi po njegovem rojstvu. Otrok se takrat odziva in ji bo pokazal, ali mu je glasba všeč ali ne," je povedala vodja raziskave Carolyn Granier-Deferre.

Najlepša glasba je mamin glas
Povedala je tudi, da so lahko naprave za poslušanje glasbe, ki jih matere uporabljajo neposredno na koži, da bi lahko njihovi nerojeni otroci zvoke lažje slišali, zelo škodljive. "Zelo glasna glasba lahko resno poškoduje otrokov sluh ali upočasni razvoj otrokovega sluha. Najbolje je, če mati otroku sama poje," je dejala Granier-Deferrejeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.