Magazin
87 ogledov

Nikar s carskim rezom

S carskim rezom rojen otrok bo najbrž moral v inkubator. Žurnal24 main
Če bodoče mamice razmišljate o porodu s carskim rezom, premislite še enkrat. Raziskave kažejo, da imajo tako rojeni otroci štirikrat pogosteje težave z dihanjem.

Porod s prostovoljnim carskim rezom postaja pri nosečnicah vse bolj priljubljen. Z njim bodoče mamice morda res odpravijo bolečine, a hkrati naredijo medvedjo uslugo svojemu malčku. Možnost, da bo imel dojenček težave z dihanjem, so pri otrocih, rojenih s carskim rezom, štirikrat večje v primerjevi z otroci, rojenimi vaginalno. Največ težav lahko pričakujemo pri otrocih, rojenih v 39. tednu nosečnosti ali prej, so ugotovili danski raziskovalci. Ker se večina žensk za prostovoljni carski rez odloča v 37. in 38. tednu nosečnosti, Anne Hansen iz Univeritetne bolnišnice Aarhus nosečnice poziva, naj z njim počakajo vsaj še kakšen teden.

Natančen vzrok za povečane respiratorne težave pri otrocih, rojenih s carskim rezom, ni znan. Po Hanseninem mnenju jih lahko najverjetneje povežemo s hormonskimi in fizičnimi spremembami, ki se pojavijo pri naravnem porodu. Vaginalni porod namreč povzroči sproščanje stresnega hormona pri ženski, ta hormon pa se nato prenese na otroka. Stresni hormon je za dojenčka ključnega pomena, saj omogoča razvoj njegovih pljuč, ki so ob rojstvu napolnjena z vodo.

Po raziskavi sodeč s carskim rezom rojeni otroci sicer res niso imeli resnih zdravstvenih težav, so pa potrebovali inkubator in terapijo s kisikom. Kljub temu Hansenova opozarja, da bi morala zdravstvena stroka zajeziti naraščajoči val prostovoljnih carskih rezov. " Ženske se zanj največkrat odločijo, ker je bil njihov prvi porod strašljiv. Zato se jih moramo truditi prepričati, da je prvi porod dobra izkušnja," opozarja Hansenova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.