Magazin
42 ogledov

Niko Kralj: Ekolog pred svojim časom

stol rex
1/2
Domen Pal
Razstava Niko Kralj. Po svetu je že več kot dva milijona primerkov njegovega stola rex, oblikoval pa je še marsikaj.

Uvid v veličino 90-letne legende in utemeljitelja slovenskega industrijskega oblikovanja bodo poskušali ponuditi na retrospektivni razstavi Niko Kralj, neznani znani oblikovalec, ki se je odprla včeraj v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Ljubljani.

Uporabno in za vsak žep

Je eden redkih oblikovalcev, ki ga ljudje poznajo po imenu; sicer je res, da ga povezujejo predvsem z njegovim najbolj znanim izdelkom, stolom rex. Menim, da ljudje njegova dela zelo dobro poznajo, a ne vedo, kdo je njihov avtor,” pravi kustosinja razstave Špela Šubic.

V obdobju med 50. in 70. leti je bil Kralj eden izmed najboljših industrijskih oblikovalcev v svetovnem merilu. Njegov cilj je bil ustvariti “pohištvo za vse čase”, ki bi preživelo modne zapovedi, in uporabne predmete, ki si jih lahko vsakdo privošči. Tako je tudi zasnoval inovacije, kot je sistem Futura iz leta 1973, ki je omogočal poljubno sestavljanje elementov v najrazličnejše predmete – od pohištva, svetil in igrač do fasadnih elementov. Svetovno slavo rexa pa potrjuje tudi njegova umestitev v zbirko Muzeja sodobne umetnosti MOMA v New Yorku.

Ekolog pred svojim časom

Že med vrhuncem svojega delovanja pa je Kralj vizionarsko prehitel in napovedal današnje trende, saj je že takrat uveljavljal trajnostno razmišljanje, denimo z uporabo odpadkov lesne industrije.




Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.