Tokrat za kosilo pripravite njoke s pečenim česnom, žafranom in komarčkovo kaponato.
Za 4 osebe boste potrebovali naslednje
sestavine:
za njoke
- 900 g olupljenega in na kose narezanega zrelega in uležanega krompirja
- 275 g moke
- 1 jajce
- ščep žafrana, raztopljenega v jedilni žlici kropa
- 1 čajno žličko pireja iz pečenega česna
- sveže mleti črni poper
- pest listov bazilike
za kaponato
- 1 jedilno žlico olivnega olja
- 2 komarčka, narezana na centimetrske koščke
- 12 izkoščičenih in razpolovljenih črnih oliv
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 75 g na soncu sušenih paradižnikov
- polovico čajne žličke sladkorja
Priprava
Njoki
Krompir stresite v kozico, prelijte z vodo, zavrite in skuhajte do mehkega. Nato ga odcedite, vrnite v kozico in na šibkem ognju posušite.
Pretlačite ga skozi gosto cedilo, dodajte žafran, vodo in česnov pire. Popoprajte in dobro premešajte.
Dodajte moko in jajce ter zmešajte v gladko testo. S pomokanimi rokami ga oblikujte v 2 centimetra debele svaljke in jih razrežite na 2 centimetra dolge kose. Vsakega pritisnite z vilicami, da dobi za njoke značilno obliko. Pripravljene njoke zložite na pomokan pladenj in dajte na stran.
Njoke nato kuhajte v kozici v kropu, dokler ne splavajo na vrh. Poberite jih s penovko in temeljito odcedite.
Kaponata
Segrejte olje, dodajte komarček in 2 žlici vode. Pokrijte in dušite, dokler se ne zmehča in voda ne povre.
Dodajte olive, kis, paradižnik in sladkor in kuhajte še 10 minut. Popoprajte po okusu.
Njoke prelijte s komarčkovo kaponato, potresite z natrganimi listki bazilike in postrezite.