Magazin
46424 ogledov

Njuna ljubezen je presegla celo ljubezen do boga

Lisa Tinkler facebook
Nuna in menih sta se zaljubila in vse pustila za sabo. "Nenadoma sem začutila, da si želim Roberta," je dejala.

Par, ki je bil desetletja predan cerkvi, je opustil meniško življenje, da bi se poročila, potem ko sta zaljubila drug v drugega.

Sestra Mary Elizabeth, rojena Lisa Tinkler, je leta 2015 zapustila cerkev za patra Roberta. Od svojega 19. leta je pripadala rimskokatoliškemu karmeličanskemu redu.

Ko je spoznala Roberta, je živela meniško življenje v samostanu v Prestonu. Ni poznal njenega imena in barve njenih las, ko pa se je po naključju dotaknil njenega rokava, se je redovnica, ki je desetletja svojega življenja posvetila bogu, odločila, da je ta majhna iskrica dovolj, da zapusti strogi verski red.

50-letna sestra Mary Elizabeth je živela mirno življenje v samostanu, preden je leta 2015 srečala Roberta, gostujočega karmeličanskega redovnika iz Oxforda. Po naključju sta se dotaknila, nakar je med njima vzplamenela iskrica, zaradi katere sta za sabo pustila svoje versko življenje.

Pred bogom sta si obljubila zvestobo

Sedaj se je poročen par, ki živi v Severnem Yorkshiru, odločil deliti svojo zgodbo. Čeprav sta se borila z odločitvijo, da zapustita cerkev, sedaj ničesar ne obžalujeta. Lisa je razkrila, da sta se z Robertom srečala po naključju, ko jo je med njegovim obiskom samostana župnik odpeljal k redovniku.

Lisa Tinkler | Avtor: facebook facebook
Spregovorila nista niti ene besede, iskrica med njima pa je vzplamenela, ko se je Robertov rokav dotaknil njenega.

"Začutila sem neko kemijo, zaradi česar mi je bilo rahlo neprijetno. Spraševala sem se, če je tudi on to začutil. Bilo mi je precej nerodno," je priznala.

Tudi Robert je začutil iskrico in teden dni kasneje poslal Lisi sporočilo, v katerem jo je vprašal, če bi se poročila z njim. Lisa se je spomnila nemira, ki ga je čutila v sebi, ko je prejela njegovo sporočilo, saj Robert ni poznal niti njenega imena. Do tistega trenutka je namreč že 24 let živela samotno življenje kot nuna v samostanu.

Že od malih nog navdušena nad vero

Njeno zanimanje za vero se je rodilo, ko je bila stara šest let. V samostanu je vsak dan govorila le dve uri in pol, preostali čas pa je preživela sama v celici v kontemplativni tišini. Čeprav je bila zadovoljna s svojim življenjem v samostanu, se je Lisa po srečanju z Robertom borila s svojimi občutki.

"Nisem vedela, kakšen je občutek, ko si zaljubljen. Sestri sta na mojem obrazu takoj prepoznali, kaj se dogaja. Začutila sem neko spremembo v sebi in to me je prestrašilo," je povedala.

Lisa Tinkler | Avtor: facebook facebook
Na koncu je svoja čustva do Roberta priznala svojemu župniku, ki ni mogel razumeti, kako se je lahko zaljubila v redovnika v samo enem tednu, brez da bi z njim komunicirala.

Spraševala se je, kako se bodo na njeno odločitev, da zapusti cerkev, odzvali v verskem redu. Prav tako jo je skrbelo, kako bo to vplivalo na njen odnos z bogom. Vseeno jo je Robertov odziv tako presenetil, da je spakirala svoje stvari in zapustila samostan ter se odpravila na novo življenjsko pot.

Razkrila je, da se je takoj po odhodu začela spopadati s svojo vero in priznala, da je razmišljala celo o tem, da bi si vzela lastno življenje. Vendar so njene turobne misli izpuhtele takoj, ko je zagledala Robertov obraz.

Robert je bil rojen na Poljskem, leta 2002 pa se je v Londonu pridružil karmeličanskemu redu. Priznal je, da se je strinjal z njenimi strahovi glede sklenitve zakona pri svojih petdesetih letih, vendar je bila njuna odločitev že končna.

Življenje izven samostana je bilo težko

Lisa je priznala, da sta se med prvim božičem počutila še posebej potrto. Dodala je še, da sta razmišljala o razhodu, saj sta začetek zveze zelo težko prenašala.

Lisa Tinkler | Avtor: facebook facebook
Imela sta tudi čustven trenutek, ko ji je Robert kupil knjigo v poljščini ter jo prevedel. Knjiga je govorila o redovnicah, ki so zapustile red. Med branjem knjige so jima privrele solze v oči, saj je bila njuna zgodba zelo podobna. Ravnotežje v svojem življenju sta našla tako, da sta se ponovno povezala z vero zunaj samostana.

"Skozi svoje cerkveno življenje sem si govorila, da mora biti srce nerazdeljeno in izročeno bogu. Nenadoma sem začutila, kako se moje srce širi, da bi sprejelo Roberta. Obenem sem ugotovila, da je v mojem srcu ostalo vse, kar sem imela. Še vedno sem enako čutila do boga in to me je pomirilo," je dejala Lisa.

Robertu so povedali, da ne more biti več član karmeličanskega reda, a se je kmalu pridružil anglikanski cerkvi in ​​je zdaj župnik v vasi Hutton Rudby v Severnem Yorkshiru, kjer zakonca tudi živita. Lisa je delala v pogrebnem zavodu, preden je postala bolnišnična kaplanka, in priznala je, da se je navadila na drugačna oblačila in pričeske, potem ko je 24 let preživela v verskih oblačilih

Lisa Tinkler | Avtor: facebook facebook
Priznala je, da bi se takoj vrnila v samostansko življenje, če ne bi bilo Roberta. Privadila se je namreč na tišino tega življenja in sedaj težko ostaja prizemljena v sodobnem svetu. Nekdanja nuna je še dejala, da svoje življenje z Robertom vidi kot dve karmeličanki, ki živita skupaj in svoje življenje predajata bogu. Dodala je še, da je Kristus v središču njunega zakona ter v središču vsega, kar počneta.

postelja, intima, seks Novinarka Zdravje "S fantom sem bila gola cel dan. To sem se naučila ..." turia pitt Magazin Ljubezenska zgodba o ženski, ki je preživela strašno nesrečo
Komentarjev 4
  • tomaz6 15:59 21.januar 2023.

    Bog se piše z veliko začetnico. Če ne morete, pišite tudi alah z malo začetnico. Sicer ste brez jajc.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 03:34 21.januar 2023.

    Bravo, celibat je itak nenaraven in proti učenju Jezusa. Pohlepni Vatikan pač ni hotel, da bi duhovniško premoženje odtekalo "iz hiše"...Banda raje nadleguje otroke..

  • Kmodri 23:49 20.januar 2023.

    Jima privoščim.