Magazin
63 ogledov

Noč čarovnic ni ameriški praznik

Kljub amerikanizaciji praznika, v številnih krajih po Sloveniji organizirajo pra Žurnal24 main
Na isti dan, ko Slovenci praznujemo obletnico prve slovenske tiskane knjige in približno obletnico prvega prevoda Biblije, svet praznuje noč čarovnic.

In, ker gre za sočasnost dveh, po bistvu tako nasprotujočih praznikov, največ konzervativcev zmoti dejstvo, da  ameriški praznik noč čarovnic pri mladih bolj priljubljen praznik kot dan reformacije. Pa je to res ameriški praznik?

Čeprav so ga čez lužo popularizirali, ima ta praznik korenine pravzaprav v Evropi. Že starodavni Galci so imeli praznik Samhain – praznik sonca, ki so ga praznovali 31. oktobra, s katerim so obeleževali konec tople, svetle, sončne polovice leta in  začetek oziroma prehod v hladno, temno obdobje v letu.

Samhain je bil pravzaprav del žetvenega obredja, ko so kmetovalci še zadnjič poželi žito, ko so zaklali živino in shranili meso za zimo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Poganski Kelti so verjeli, da je to čas ko se zidovi med življenjem na Zemlji in onstranstvom tako stanjšajo, da duhovi veliko lažje prehajajo med svetovoma.  Da bi se obvarovali pred vplivom duhov, so se ljudje šemili v strašne maske, da bi jim bili čimbolj podobni ter se tako izognili pogubljenju.

Prav iz tega verovanja naj bi izviral običaj nošenja kostumov oziroma oblačenje in maskiranje v podobe duhov in ostala strašna bitja.

Američani praznik imenujejo Hallowe'en, kar je skrajšana beseda za All Hallows' Even oziroma All  Hallows' Eveninig, kar se je v starem anglosanksonskem svetu izgovarjalo  Eallra Halgena aefen. Gre za predvečer praznika vseh svetih. 

Kljub intenzivnemu pokristjanjevanju so Kelti še vedno ohranili nekatere poganske običaje. Zato sta se papeža Gregor III in Gregor IV približno v osmem stoletju premaknila praznik vseh svetih, ki smo ga nekoč praznovali maja na datum 1. november, da bi pregnal poganske običaje.

Najprej repa, kasneje buče
Oblikovanje buč v svetleče lanterne je tako starodaven kot sodobni običaj. Po stari irski legendi je živel mož, ki se je rad ponorčeval iz hudiča, zaradi česar so se mu temne sile maščevale in je moral za kazen broditi po svetu. Med popotovanjem pa si je svetil z lanterno, ki jo je naredil iz gomolja repe.  Ker pri ljudeh ni bil dobrodošel, so ti na prag doma nastavili podobne svetilke in ga s tem odgnali. Šele ko se je praznik razširil v ZDA pa lanterne začeli izdelovati iz buč, ker so bile bolj dostopne in hkrati bolj primerne za oblikovanje oz. rezljanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.