Magazin
105 ogledov

Nočne more preženite podnevi

Dovolj ur spanja je pomembno za otrokovo zdravje. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Neprijetne sanje so pri otrocih pogoste, a večinoma hitro minejo.

"Moreče sanje so lahko sprostitev čustvene napetosti, znak izgubljanja notranjega ravnovesja otroka in posledica močnih doživetij," pravi psihiatrinja in družinska terapevtka Martina Tomori. Podobnega mnenja je klinična psihologinja Vesna Dujc, ki izpostavlja, da "otroci v sanjah najpogosteje predelujejo dogodke prejšnjega dne, zlasti tiste, ki so se jih čustveno bolj dotaknili".

Pomirite in sprostite

Po besedah Tomorijeve je treba otroka z morečimi sanjami zelo ljubeče in občutljivo pomiriti ter sprostiti. "Pomembno je, da otrok živi v mirnem in spodbudnem okolju ter da so okoli njega stabilni in spremljajoči odrasli," poudarja psihiatrinja.

Ni mogoče določiti starosti, pri kateri začnejo otroci sanjati. Določena aktivnost je prisotna od rojstva, verjetno pa tudi že pred porodom.
Vesna Dujc, psihologinja
Dan naj bo miren
Starši morajo po mnenju Tomorijeve zagotoviti, da se otrok čez dan dovolj telesno in duševno sprosti, ter najti vzroke za njegovo stisko in negotovost – za to so največkrat krivi prepiri staršev, zastraševanja vrstnikov in druga doživetja, ki v otroku vzbujajo strah.

Poiščite vzrok

Pri odpravljanju morečih sanj morajo straši, kot poudarja Dujčeva, otroka razbremeniti in ugotoviti vzrok. Če more trajajo dlje časa – več mesecev –, pa je otroka treba peljati k strokovnjaku.

Naredite načrt za srečen konec sanj
Otroka, ki ga mučijo nočne more, najprej pomirite in mu razložite, da se nič od tega ni res zgodilo. Nato mu pustite, da vam podrobno opiše, kaj je sanjal, ob tem pa mu zagotovite, da je ob vaši navzočnosti pred sanjami varen. Skupaj si poskušajta zamisliti, kako bi lahko sanje speljala tako, da bi se končale srečno. Naredita načrt, kako naj otrok ravna v sanjah, da bi premagal strašno pošast, ubežal zmaju ali kako drugače ugodno razrešil sanjski zaplet, ki ga plaši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.