Magazin
510 ogledov

Nosečnica v zadnjem trimesečju

Ne odlašajte predolgo, ženske svarijo strokovnjaki. Žurnal24 main
Bolj kot se bližate koncu nosečnosti, bolj izčrpane se počutite. Vaš dojenček namreč še vedno raste, za kar pa, skupaj s telesnimi spremembami, potrebujete veliko energije.
Sedmi mesec. V tretjem trimesečju se lahko pojavijo težave z inkontinenco, kar pomeni, da vam ob kašljanju, kihanju ali izvajanju drugih telesnih dejavnosti uide malo urina. To se zgodi zaradi vplivov hormonov in pritiskov ploda na mehur in je popolnoma normalen pojav. Seveda je z ustreznimi vajami tudi to neprijetnost mogoče preprečiti. V tem obdobju še posebej ne zanemarite redne vadbe, najboljša izbira sta plavanje in hoja. Vaš dojenček se v tem obdobju že več premika, kar najbolj občutite, ko ležite ali sedite. Ustaljene ima tudi cikluse spanja, ki pa žal ne sovpadajo z vašimi. Do konca sedmega meseca nosečnosti je velik že nekje do 40 centimetrov in tehta od 1400 do 1600 gramov.

Osmi mesec. Ker vaš dojenček stalno raste, lahko občutite krče v nogah, težave s spanjem, pomanjkanje zraka in občasne Braxton – Hicks popadke. Zaradi zadrževanja tekočine v telesu lahko pride do težav, kot so razširjene vene in hemoroidi. V osmem mesecu so pljuča vašega otroka popolnoma razvita in pripravljena na funkcijo dihanja. Zenica v očesu prične zaznavati svetlost, telesce pa vztrajno pridobiva na teži, in sicer od 200 do 250 gramov na teden. Otroci, rojeni v tej fazi, potrebujejo posebno nego, toda skorajda vsi bodo zdravi.

Deveti mesec. V začetku devetega meseca je običajno potrebno opraviti pregled, da zdravnik preveri, ali je vaš maternični vrat primerne dolžine in zaprt ter v kakšnem položaju se nahaja. Med nosečnostjo namreč maternični vrat zori, in če dozori prezgodaj, to največkrat pomeni prezgodnji porod. Dojenček je vse težji, njegov živčni sistem iz dneva v dan bolje deluje. Pozorno poslušajte svoje telo, vadite dihanje ter pripravite stvari za odhod v porodnišnico, kajti malo bitjece bo kmalu v vašem naročju.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.