Magazin
132 ogledov

Nosečnice so bolj pozabljive

Sedenje v službi vsako uro prekinite s krajšo hojo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Znanost je potrdila, kar mnoge nosečnice vedo že dlje časa. Med nosečnostjo so namreč pozabljivejše kot sicer.

Avstralski strokovnjaki so prišli do zanimivega zaključka – nosečnice se pogosto soočajo z rahlo izgubo spomina, v večini primerov pa se pozabljivost nadaljuje tudi po porodu.

Ena od raziskovalk in avtoric študije, Julie Henry, pojasnjuje, da je izguba spomina komaj opazna, po navadi pa se pojavi pri nevsakdanjih opravilih ali nalogah. Kot primer navaja, da bo nosečnica veliko verjetneje pozabila novo telefonsko številko kot pa tisto, ki jo ima v spominu že več let.

Težave s spominom imam od začetka nosečnosti. V trgovini pozabljam kupiti stvari, včasih ne vem, katero spletno stran sem nameravala odpreti, težave imam tudi v službi. Stvari si zdaj preprosto zapišem. S seboj imam vedno seznam za trgovino, ki ga prej nisem potrebovala, v službi pa si obvezno napišem, kaj še moram postoriti. Na trenutke še vedno kaj pozabim, a so to le malenkosti.
je zaupala nosečnica v šestem mesecu nosečnosti

A raziskovalci (še) niso mogli ugotoviti, koliko časa pozabljivost dejansko traja, saj porodnic po enem letu od poroda niso več testirali. Za obširnejšo analizo bo potrebnih še več preiskav, za zdaj pa so mnenja, da do pozabljivosti prihaja zaradi hormonskih sprememb, spremenjenega življenjskega sloga, premalo spanja in drugih obremenjenosti, ki jih prinese skorajšnje materinstvo.

Ginekologi o pešanju spomina vedo bolj malo
Zakaj konkretno prihaja do tega pojava, smo povprašali tudi nekaj ginekologov, ki so nam zatrdili, da se z omenjeno težavo pri nosečnicah srečujejo zelo poredko.

A določene izkušnje govorijo ravno nasprotno. Nekatere nosečnice tožijo, da v trenutku pozabijo, kaj so želele povedati, naredijo nekaj, kar čez nekaj minut želijo ponoviti, so raztresene, občutljive in razdražene. Predvsem pa pozabljive.

Večja zavzetost za druge stvari
Za strokovno razlago smo se obrnili na klinično psihologinjo Sanjo Šešok, ki se na Nevrološki kliniki ukvarja tudi s spominom. "Kratkoročni spomin je zelo tesno povezan s pozornostnimi sposobnostmi in sposobnostmi mentalne koncentracije, zato je čisto mero kratkoročnega spomina včasih težko določiti. Ker sposobnosti mentalne koncentracije in pozornosti niso intaktne, se to lahko do neke mere odraža tudi pri merjenju kratkoročnega spomina, saj so preizkusi, ki ga merijo, pogosto zelo tesno povezani s pozornostnimi sposobnostmi in mentalno koncentracijo," pojasnjuje psihologinja.

Pri koncentraciji pomaga tudi joga.
(Foto: Shutterstock)

Po njenem mnenju se tako nosečnica v svojem obdobju intenzivno posveča povsem drugačnim življenjskim ciljem, kot jih je bila vajena do zdaj. Tako se lahko manj miselno udejstvuje v kompleksnih okoliščinah, ki od nje zahtevajo dobre sposobnosti učenja, kratkoročnega spomina in koncentracije.

Kako izboljšati spomin?
Na izboljšanje spomina bi v tem primeru pomagala mentalna vadba, ki vključuje različne mentalne igre (na primer križanke, igrica spomin in podobno ...), ne nazadnje pa tudi telesna dejavnost, ki poleg telesa upočasnjuje tudi staranje duha, še navaja Šešokova.

Primerne so tudi določene tehnike sproščanja, kot so joga, meditacija ali avtogeni trening, ki nosečnico umirijo in sprostijo do te mere, da se lažje zbere in usmerja pozornost na relevantne vsebine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.