Magazin
27 ogledov

Nosečnice v boju z depresijo

Zaskrbljenost in strah sta del nosečnosti. Žurnal24 main
Pri nekaterih nosečnost zaznamujejo stres, strah in depresija, ki imajo negativne vplive na vašega otroka. Zato spremljajte svoje psihološko stanje.

Do sedaj je največja izvedena raziskava v Veliki Britaniji o depresiji med nosečnostjo pokazala, da se največ žensk bojuje z depresijo v 32. tednu nosečnosti, med katerimi jih je kar 13,5 procenta, ki trpijo za hujšo obliko depresije. Manjša raziskava je predhodno dobljene rezultate le potrdila. Poleg depresije med nosečnostjo mnogo žensk doživlja tudi stres, zaskrbljenost, strah in druge psihične pritiske.

Med nosečnostjo spremljajte vaše psihološko stanje, saj so raziskovalci ugotovili, da se pri ženskah, ki so med nosečnostjo zaskrbljene, zviša možnost, da se pri otroku razvijejo težave povezane z vedenjem, ki ga lahko spremljajo celo življenje. Prav tako lahko depresija, ki jo mati doživlja med in po nosečnosti negativno vpliva na vez med materjo in otrokom.

Na vprašanje, ali lahko nosečnice, ki trpijo za predporodno depresijo uživajo pomirjevalna sredstva, še nimamo jasnega odgovora. Do sedaj še ni bilo izvedenih dovolj raziskav o vplivu zdravil na zdravje nerojenega otroka ali na povzročitev prezgodnjega rojstva. Obstajajo le domneve, da pomirjevalna sredstva vplivajo na nižjo porodno težo otroka. Vsekakor pred uporabo pomirjevalnih sredstev skupaj z zdravnikom dobro pretehtajte prednosti in slabosti le teh. Strokovnjaki svetujejo, da naj si nosečnice pomagajo z obiski terapij pri psihiatrih in se šele v primeru, ko stanje ostane nespremenjeno ali se poslabša odločijo za uživanje pomirjevalnih sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.