Magazin
163 ogledov

Nosečnost in seks

Spolnost igra pomembno vlogo tudi v nosečnosti, dobro pa je, da si parterja zaup Žurnal24 main
Mnoge nosečnice se sprašujejo, če seks med nosečnostjo lahko škodi otroku. A skoraj vse skrbi so odveč, seks pa je lahko fenomenalen.
Zaščita. "Če nosečnost poteka normalno, potem spolni odnos zarodku ali plodu ne bo škodoval niti ne bo sprožil spontanega splava," pravijo ginekologi in dodajajo, da je narava za varnost zarodka in plodu dobro poskrbela: "Zaščitena sta z amniotsko tekočino in maternico, ta pa je pred zunanjim svetom varno zaprta z zaporo v materničnem vratu."

Želja. Med nosečnostjo se zaradi hormonov poveča dotok krvi v nožnični predel, kar lahko pri ženski spodbuja željo po spolnem odnosu. Moteč je morda le vonj, vendar je ta pojav popolnoma normalen in ženske zaradi tega ne sme biti sram. V času pričakovanja so občutljivejše tudi dojke. V prvem trimesečju znajo biti bradavice na dotik boleče, pozneje, ko bolečina popusti, pa se lahko zaradi njih uživanje v spolnosti poveča. Zaradi različnih nosečniških tegob, kot so slabost, utrujenost in muhasta čustvena stanja, nekatere nosečnice popolnoma izgubijo željo po spolnosti. Večinoma se poželenje vsaj delno povrne po prvih treh mesecih nosečnosti, ko se najhujše težave umirijo. Proti koncu nosečnosti pa spolno poželenje spet pade zaradi skrbi pred porodom in prihodom novega družinskega člana. Poleg tega se mnoge nosečnice zaradi povečane telesne teže in velikega trebuha ne počutijo preveč privlačne, čeprav nekatere druge pravijo, da se nikoli niso počutile zapeljivejše.

Krči. Med orgazmom, ki je v nosečnosti intenzivnejši, se krči maternica. Nekatere ženske občutijo krčenje maternice celo pol ure po orgazmu, toda krči ne morejo škoditi zarodku ali plodu, če je nosečnost normalna. Ker so v zadnjih tednih maternični krči močnejši, lahko pospešijo porod, spolni odnos pa se priporoča, če je nosečnost presegla rok.

Intima. Ko raste nosečniški trebuh, je lahko spolni odnos malce težji, nekaterim spolnim položajem pa se je boljše za nekaj časa odpovedati. Misijonarski položaj, ko moški leži na ženski, ni najprimernejši, saj povzroča pritisk na trebuh. Pod ženski hrbet lahko položita blazine, moški pa naj kleči. Zelo prikladen položaj je, če ženska sedi na moškem. Obrnjena je lahko proti njegovemu obrazu, v kolikor je trebuh ovira, pa ravno obratno. Udoben položaj za nosečnico je tudi bočno, od zadaj, in je tudi najbolj stimulativen. Ljubljenje naj vsebuje veliko nežnosti, odkrivanje novih položajev pa naj vama predstavlja izziv. Če je odnos boleč ali se po njem pojavi sumljiv izcedek, se pogovorite z ginekologom.

Okužba. Če moški nima spolno prenosljive bolezni, nevarnosti za infekcijo ni, saj je fetus pred vsemi mikroorganizmi popolnoma zavarovan, vse dokler ne odteče voda.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.