Magazin
109 ogledov

Nudizem: Da ali ne?

Cap d'Agde: skoraj samo za slečene. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
"Ali se morda sramuješ lastnega telesa?" je tipično vprašanje, ki mi ga ponavadi postavijo nudisti.

"Ne, toda svoje telo tako zelo spoštujem, da ne želim njegovih najintimnejših delov postavljati na ogled čisto vsakemu človeku," sledi moj odgovor, ki še tako zagretega nudista za trenutek spravi v zadrego. Ko nadaljujem, da sem svojo intimnost ekskluzivno rezervirala za svojega dragega, pa se sogovornikovi dvomi (še posebej, če je moški) včasih spremenijo celo v zavist.

mama, otrok, pla%C5%BEa | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Meje intimnosti

Pri nudizmu ne gre za vprašanje sramu, saj se tudi nasprotniki nudizma po stanovanju sproščeno sprehajamo goli in v skritih kotičkih plaže z užitkom v morje zaplavamo v adamovem kostumu. Odgovor na vprašanje "Nudizem da ali ne?" se rodi iz posameznikovega pojmovanja intime. Če je za nekoga kršenje intime že prhanje v skupnih prhah, je v določenih družinah golota nekaj tako vsakdanjega kot kos kruha za zajtrk. Pa vendar moram priznati, da mi pogled na očeta in odraslo hčerko, ki gola sedita v dnevni sobi na kavču, preveč diši po incestu, da bi lahko sprejela takšno "svobodo telesa". Tudi pri goloti je treba, tako kot pri vseh stvareh, spoštovati določene meje, če ne želimo, da se odnos do telesa in seksualnosti, ki sta pri odraslem človeku tesno povezana v par, izrodi.

otrok, deklica, pla%C5%BEa, poletje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Marsikaj je naravno

Potrebo po intimi, ki se skupaj s sramom pojavi okrog tretjega leta starosti, je treba spoštovati, opozarjajo psihologi. Nikoli ne bom pozabila dogodka na nenudistični plaži, ko so "liberalni" starši  triletniku poskušali na silo sleči kopalke, deček pa se je na vse kriplje branil. Prepričevanja, kot so "Pa kaj se sramuješ, saj nimaš edini lulčka" in "Ali misliš, da je tvoj kaj posebnega", so milo povedano zlorabe. Tovrstna nudistična prisila lahko pusti še toliko večje posledice, če jo starši izvajajo pri odraščajočem mladostniku, ki ima že brez nudizma težave pri sprejemanju svojega spreminjajočega se telesa. "Z nudizmom mu vendar pomagamo, saj ga učimo, da je golota nekaj popolnoma naravnega," me poskušajo prepričati nudisti. Toda tudi argument naravnosti stoji na trhlih temeljih, saj je naravno tudi na primer uriniranje in iztrebljanje, pa to duševno zdravi počnemo v intimnem prostoru oziroma vsaj brez gledalcev.

Moj odgovor na zgornje vprašanje je torej: nudizem da, vendar le v intimnem prostoru in le ob človeku, s katerim sem najintimneje povezana – ob partnerju.

Kolumnistka izraža lastno mnenje, ne mnenj uredništva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.