Magazin
20 ogledov

O dubstepu in Vojni zvezd

Black Sun Empire Arhiv Black Sun Empire
V podzemlje K4 nocoj prihajajo Black Sun Empire, Nizozemci, ki za trde base ne potrebujejo mehke spodbude.

Prihajate iz Nizozemske, ki jo številni poznajo po zakonitem kajenju marihuane. Je za obdelavo, predelavo in produkcijo težkega bobna in trdega basa potrebna kakšna zelena spodbuda?
Ne, ni potrebna, saj imamo studio v stavbi, kjer ga ima tudi veliko drugih izvajalcev. Tako je vedno nekaj v zraku.

Na zadnjem albumu Lights and Wires, ki ste ga izdali leta 2010, ste svobodno potovali med različnimi žanri. Tako je mogoče prisluhniti stapljanju techna, electra, breakbeata. Kako pomembno se vam zdi, da producent v svojo produkcijo vključi tudi druge žanre?
Vedno smo poslušali in producirali različne glasbene zvrsti. Zadnje čase nam v našem drum'n'bassu bolj ustreza združevati različne vplive. Upamo, da so tudi poslušalci odprti za to.

Je po dveh letih od izdaje albuma že čas za novega?
Je, pravkar končujemo svojo peto avtorsko ploščo, ki bo izšla letos. Z njim smo do zdaj zelo zadovoljni.

Nad dubstepom je navdušenih vse več izvajalcev in tudi v vaši produkciji ga lahko zasledimo. Zakaj, menite, je postal tako priljubljen?
Ko smo ga prvič zasledili v klubih v Angliji, je bil povsem drugačen od tega, kar slišimo danes. Obenem pa je zelo zanimivo, da nekaj, kar je tako blizu drum'n'bassu, vzbuja toliko pozornosti. V kateremkoli žanru je ogromno glasbe, ki je preprosto zelo slaba, vendar ne gre zanemariti dejstva, da trenutno veliko nadarjenih ljudi ustvarja dubstep ali pa jih ta navdihuje.

Kako to, da v svojo produkcijo vključujete (moralne) monologe?
Ni nam pomembno, da so moralni. Glasbi mora dodati svoj vibe, zato se kdaj sliši malce bolj temačno. V svoji produkciji nimamo besedil, zato je to edini način, da lahko prenesemo neko sporočilo.

V komadu Monologue ste vključili del iz filma Network iz leta 1976, v katerem Howard Beale (Peter Finch) pravi: I don’t have to tell you things are bad. Everybody knows things are bad. It’s a depression. Everybody’s out of work or scared of losing their job (Ni mi treba poudarjati, da je stanje slabo. Vsi vedo, da je. To je depresija. Vsi so brez dela ali v strahu, da bodo izgubili službo.). Se vam zdi, da se je v teh letih kaj spremenilo?
Mislim, da je sporočilo zelo univerzalno. Spomnim se, da sem film videl, ko sem bil mlajši, in name je naredil velik vtis. Predvsem strah pred vsakdanjimi stvarmi, ki življenje spremenijo v zapor, čeprav poskušamo to korenito spremeniti.


Ime vaše skupine prihaja iz Black Sun Crime Syndicate, ki se pojavi v romanu Vojne zvezd z naslovom Star Wars: Shadow of the Empire. Ste veliki oboževalci Vojne zvezd?
Včasih smo bili bolj v tem, filmi, pa tudi romani so imeli na nas velik vpliv. Še vedno jih je zabavno pogledati, vendar so naš pogled kasneje nekoliko spremenila nadaljevanja romanov.

In kako močna je Sila v vas?
(smeh) Želimo si biti velika motnja v Sili.

Je izdaja komadov na drugih založbah na začetku producentove kariere le odskočna deska, da pozneje lahko lansira svojo založbo?
Ja. Na koncu je bolje, da imaš vse pod nadzorom. Biti šef vsega, od slikovnega materiala do tega, s kom delaš, in podobno.

Lansirali ste že svojo tretjo založbo Shadows of the Empire. Kakšna ideja stoji za tem?
Delati različne stvari, ki jih produciramo pri BSErecordings in OBSEssions. Začeli smo s čistim dubstepom, vendar smo vedno imeli idejo, da bomo končali nekje drugje. Spremljajte nas!

Kje pa ste dobili idejo za prvi podcast leta 2006?
Mogoče, ker je bilo to zelo zabavno delati, še posebno, kadar smo to naredili kot radijski šov (smeh). Zdaj jih ne delamo več tako, morda pa jih bomo še kdaj. Vedno se seveda zelo zabavamo pri miksanju in produciranju v studiu in lepo je dati ljudem rezultat našega dela.

Pri nas boste nastopili že tretjič. Kako temno bo tokrat sijal vaš imperij?
Ko se začne bitka med svetlo in temno stranjo, se vedno borimo za temačnost (smeh).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.