Magazin
50 ogledov

Obroki z družino, zdrava teža

Vsaj eden od glavnih obrokov naj bo redno v krogu celotne družine. (Foto: Shutte Žurnal24 main
Najnovejše raziskave kažejo, da otroci, ki vsaj enega od glavnih obrokov redno uživajo v krogu družine, razvijejo boljše prehranjevalne navade, ki pripomorejo k temu, da imajo ti otroci manjšo telesno težo.

Vsaj večerja naj bo v krogu družine
Rezultati te raziskave pa morda le niso tako presenetljivi. V večini namreč velja mnenje, da vsakodnevni redni obroki v krogu celotne družine pripomorejo k razvoju zdravih prehranjevalnih navad. Vendar pa je le malo raziskav doslej takšno mnenje tudi potrjevalo, saj te namreč nikoli niso zajemale podrobnejšega razmerja med težo otrok in njihovimi prehranjevalnimi navadami.

V novi študiji pa so grški znanstveniki primerjali več kot tisoč otrok, starih od 9 do 13 let; podrobneje so preučevali njihove vzorce prehranjevanja in vsakodnevne telesne dejavnosti ter jih nato glede na rezultate razvrstili v pet skupin. V prvo skupino so uvrstili otroke, ki so na jedilniku vsakodnevno imeli velike količine zelenjave, glavne obroke (vsaj večerjo) so uživali redno in vsakodnevno v krogu družine, vsaj eden od glavnih obrokov pa je bil "tradicionalni topli obrok". Otroci, ki so padli v to skupino, so imeli nižji indeks telesne mase kot njihovi vrstniki iz drugih skupin.

Naj ne jejo sami
V vseh preostalih štirih skupinah so imeli otroci povišan indeks telesne mase, njihove prehranjevalne navade pa so bile precej bolj okrnjene. Ti otroci so uživali veliko hitre hrane, vsaj eden od glavnih obrokov je bil velikokrat zgolj sendvič ali sladkarije, v prehrano pa ni bilo vključenega skorajda nič sadja in zelenjave. Otroci iz teh skupin so prav tako velikokrat jedli sami, najpogosteje ob gledanju televizije ali igranju računalniških igric.

Ustrezne navade privzgoji družina
Ugotovitve strokovnjakov so pokazale predvsem na dejstvo, da otroci skozi tradicionalne načine prehranjevanja, ki vključujejo uživanje vsaj enega toplega obroka v krogu družine, razvijejo ustrezne prehranjevalne navade, ki učinkovito vplivajo na zdravje že v zgodnjem otroštvu. Z vzpostavitvijo takšnih prehranjevalnih navad pa lahko tudi učinkovito pripomoremo k preventivnemu preprečevanju in zdravljenju debelosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.