Magazin
96 ogledov

Obseg vratu in debelost

Z vašo spodbudo naj otrok razvija svoje interese. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pomanjkljiv in netočen – to in še kaj strokovnjaki očitajo indeksu telesne mase (ITM). V boju proti debelosti zdaj na pomoč prihaja tudi obseg vratu.

ITM, ki je razmerje med telesno težo in višino, ne pove, kakšen je delež telesne maščobe. Mnogi odrasli športniki so zato glede na ITM "predebeli" (mišice so pač težje kot maščoba), pa čeprav ni sledu o debelosti in imajo telesne maščobe zelo malo. Pri odraslih, morda pa še bolj pri otrocih, med katerimi je prav tako vse več predebelih, je pomoč zelo preprosta – obseg vratu naj bi zelo dobro dopolnjeval ITM, pravijo strokovnjaki z University of Michigan School of Medicine Health, ki so svoje izsledke objavili v reviji Pediatrics.

Obseg vratu, ki opozarja, da je otrok morda pretežek (številke so v mesečniku Pediatrics opredelili na University of Michigan School of Medicine Health):

dečki:
6 let: več kot 28,45 cm
10 let: več kot 32 cm
14 let: več kot 36 cm
18 let: več kot 39,1 cm

deklice:
6 let: več kot 26,9 cm
10 let: več kot 30,5 cm
14 let: več kot 32 cm
18 let: več kot 34,5 cm

Povezava obstaja!
Olubukola Nafiu
in njegovi kolegi so v raziskavo vključili 1.102 otroka in zabeležili njihovo višino, težo in obseg vratu (vrat so merili, kjer je najširši, pri mladostnikih pa čez Adamovo jabolko), nato pa skušali dognati, če obseg vratu lahko pomaga oceniti debelost. Njihove domneve so se potrdile. Med drugim so ugotovili, da imajo šestletniki, ki imajo obseg vratu večji od 28,5 centimetra, 3,6-krat večjo možnost, da imajo zmerno ali močno povečano telesno težo, kot njihovi vrstniki z obsegom vratu, manjšim od 28,5 centimetra.

Pomembnejši kot BMI?
Zelo pomembna ugotovitev pa je bila, da "obseg vratu bolje kot ITM opozarja na delež telesne maščobe" – že pri otrocih so namreč opazili povezavo med telesno maščobo, ki se nevarno kopiči okoli pasu, in obsegom vratu. "Ta podatek bi bil za zdravnike lahko bolj pomemben kot ITM," je pojasnil Nafiu in dodal, da bo nujnih še več študij, ki bodo raziskovale povezavo med obsegom vratu in debelostjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.