Magazin
24 ogledov

Obstaja vljudno besnenje?

Obstaja vljuden način? Žurnal24 main
Marsikdo misli, da je besnenje na kolege v službi nesprejemljivo. Je na delovnem mestu mogoče izgubiti živce, ne da bi s tem izgubili kredibilnost?
Ohranite mirno kri
Mark Rolle
učitelj nadzorovanja jeze, ki se zaposlenim začne kopičiti zaradi njihovega dela, meni, da je najboljši način soočanja z jezo, da ohranite mirno kri. "Globoko vdihnite in o težavi razmišljate iz perspektive osebe, ki vas je razjezila. Ugotovite, zakaj se vajini mnenji razlikujeta. Če boste probleme racionalizirali, se bodo vaše misli razjasnile in vaša jeza razkadila."

Pustite besu prosto pot
Drugače pa razmišlja dr. Sandi Mann, ki meni, da bi se ljudje lahko večkrat razjezili. "Popolnoma o.k. je, če se v službi razjezite. Če vaš sodelavec nikakor ne dojame, kaj želite od njega, ali nenehno zaostaja z delom, je lahko jeza povsem ustrezno komunikacijsko orodje. Če jeze ne izrazite, nihče ne bo vedel, da ste jezni. Neustrezno je le, če izgubite nadzor nad sabo. Zato jezo ohranite v okvirih lepega vedenja."

Pokažite obe plati
Pa je jeza res lahko vljudna? Nekateri menijo, da je to mogoče. Izkušnje Donne Miller z njeno nekdanjo šefico so bile sledeče: "Moja šefica ni nikoli zapirala vrat svoje pisarne, kadar jih je, je to pomenilo, da je nekaj hudo narobe. Po viharju jeze, ki se je takrat zlil name, sem se počutila zares grozno. Vendar me je na moje presenečenje, po koncu rohnenja vprašala, če imam po službi čas za pijačo. Vedela je, da ljudje delajo napake in da se moraš potem, ko jim to poveš, premakniti naprej."

Pomemben je način
Zelo pomembno je, da jeze na sodelavce ne stresate v pričo drugih zaposlenih, saj je to lahko povod za človekove občutke ponižanja. Še bolj zapletena je ženska jeza, ki jo bolj malo ljudi jemlje resno, zato morajo ženske za reakcijo zelo velikokrat planiti v jok. Posledica tega pa je, da se moško jezo jemlje resno, medtem ko je ženska jeza dojeta kot histerija in šibkost. Zato je za ženske še posebej pomembno, da s svojim glasom ostanejo v mejah normale in nikakor ne začnejo kričati. Znižajte svoj glas in obrazložite situacijo, ne recite zgolj: "On je idiot!"

Občasni izpadi niso škodljivi
Kaj pa, če se histerični napad jeze kljub temu zgodi? Če v oddelek s tehnično podporo odidete z nožem, ker še vedno "ne vedo, kdaj vam bodo lahko popravili računalnik" ali pa po hodniku na ves glas zrecitirate slavni komad Rambo Amadeusa, ker so vaši sodelavci spet izgubili ključ od predala? Si od takšnega izpada jeze lahko opomorete? Če se vam izpad zgodi v okolju, kjer se vsi med seboj precej dobro poznate – kjer torej obstaja večja stopnja zaupanja, boste odnesli celo glavo. Malce drugače pa je, če boste izbruhnili pred nadzornim odborom, ki vas bo dojemal kot popolnoma neracionalnega. Zato svoje izbruhe raje držite v mejah običajnih decibelov in jih uporabljajte le v primerih, ko je to nujno potrebno.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.