Magazin
117 ogledov

Obstaja zen budistična vzgoja?

S svojo ljubeznijo otroku podarite neskončen vir moči. Žurnal24 main
Če boste otroka vzgojili tako, da se bo naučil poslušati svoje srce, mu ne morete dati nič lepšega.

Naj otrok postane vaš učitelj
Ne samo to. Vaš otrok bo postal vaš učitelj s tem, ko vas bo opozarjal, katere stvari so v življenju resnično pomembne, kako se izkazuje ljubezen in preprosto uživa v tem, da smo na svetu. Zen tehnike nas pravzaprav naučijo, kako lahko spet postanemo otroci. Ne otročji, temveč otroci. Kako lahko spet pridobimo izvorno radovednost in čudenje ter kako lahko najdemo lepoto v majhnih stvareh.

Bodite hvaležni za pamet in darove svojega malčka
Večina ljudi čuti, da morajo svojim otrokom zagotoviti največje možno število najrazličnejših informacij, znanja, veščin in usmeritev. Od rojstva naprej se otroke ukaluplja v modele, ki ustrezajo odraslim, ne da bi se pri tem vprašali, ali nas ti vzorci sploh osrečujejo. Otroka lahko veliko več naučimo skozi svoja dejanja kot pa skozi besede.

Pri zen budizmu je pomembno nenehno čudenje. © iStockPhoto

 
Vsi otroci imajo svojo lastno modrost, tempo, način raziskovanja in sposobnost izražanja. Zato je naloga staršev, da otrokom zagotovijo ljubeče in varno okolje, v katerem bodo lahko raziskovali, kdo so. Vzgajanje otroka je tudi za starše zenovski proces odkrivanja. Od otrok se je treba učiti in jim ne vsiljevati svojega mnenja. Ko se otroci počutijo spoštovane, vse najboljše pride samo od sebe. Skozi ljubezen in varnost lahko razvijajo inteligenco in sposobnosti do svojih skrajnih razsežnosti. Takšen otrok ne bo nikoli postal agresiven, nesrečen in prestrašen. Kadar se v človeško bitje ne posega na silo, se lahko okrepi in deluje z največjim zagonom.

Svojega otroka ne primerjajte z drugimi
Pretirana prilagodljivost in tekmovalnost sta v današnjem času opazni marsikje, tudi pri vzgoji. Nič pa ne more biti slabše od tega, tako za otroka kot tudi za starše. Če zmožnosti svojega otroka primerjate s sposobnostmi in dosežki drugih otrok, s tem zagotovo ne pridete bližje resnici o tem, kdo vaš otrok sploh je in kako si želi živeti. Vsak otrok je poseben, vsak ima svoje darove in sposobnosti.


 

Preberite še:

 

 

Zapomnite si, da biti drugačen ne pomeni biti boljši ali slabši. Vsak vrt za svojo lepoto potrebuje mnogo različnih rož in dreves. Jablana bo obrodila najboljša jabolka, zato je ne silite v dajanje hrušk. Ne samo, da bo to onemogočilo njeno rast, ampak bo jablano tudi zelo užalostilo. Vrt, ki bi imel samo eno vrsto rož, bi zelo kmalu postal dolgočasen. Tako kot za lep vrt potrebujemo vrtnice, tulipane in lilije, da je ta popoln, tudi svet potrebuje mnogo različnih otrok, da je lep.


Če se vam je članek zdel zanimiv, si v petek, 4. 4., preberite še njegovo nadaljevanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.