Magazin
18 ogledov

Očala nujna za otroke

Na ustrezno zaščito ne pozabite niti v oblačnem vremenu. (Foto: Imaxtree) Žurnal24 main
Starši. Otrokom razložite, kako pomembno je nošenje sončnih očal.

Malčki
Najmlajši bodo letos lahko izbirali med barvito in vzorčasto ponudbo modnih očal. “Ta so večinoma plastična in iz mehkih materialov (na primer najlona), ki jim omogočajo čim udobnejšo nošnjo,” pravi Jean Smole. Mehki materiali in pravilna velikost lahko pri razigranih malčkih preprečijo morebitne poškodbe, nujna pa je tudi ustrezna zaščita pred ultravijoličnimi (UV-) žarki.

Smrkci proti UV-žarkom
Strokovnjaki priporočajo, da oči svojih otrok pred soncem zaščitite čim prej, pri dveh ali treh letih pa jim še razložite pomen nošenja očal. Bodite jim zgled, izberite očala pisanih barv ali z njihovimi priljubljenimi risanimi junaki, svetuje Smole, če otrok nad nošenjem očal ni navdušen.

Oko se razvija do 12. leta
Otroci so bolj izpostavljeni UV-žarkom, ker se jim oči še razvijajo, zato starši delajo napako, ko kupujejo cenena očala,” opozarja sogovornik. Takšna pogosto ne vsebujejo filtrov, ki bi otroško zenico zaščitili pred sevanjem in vašemu malemu junaku zmanjšali možnosti za pojav sive mrene ali degeneracije rumene pege pozneje v življenju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.