Magazin
23 ogledov

Očetovstvo neznanka do rojstva

Več kot tretjina od okoli 205 milijonov nosečnosti na leto je nenačrtovana. (Fot Žurnal24 main
Opravljanje testa očetovstva še nerojenega otroka pri nas ni možno.

Genetika. V Evropi preverjanje očetovstva pred otrokovim rojstvom ni dovoljeno, in Slovenija pri tem ni nobena izjema. Razlogi za to naj ne bi bili tehnične narave, saj je postopek precej preprost. Pomembnejša so etična vprašanja, ki zadevajo prekinitev nosečnosti.

Splav ali ne? Mati, ki o očetovstvu otroka, ki raste v njenem trebuhu, ni prepričana, pred rojstvom ne more dobiti odgovora. "Dejstvo, da se nekatere nosečnice v dvomu, ki ga zaradi neobstoječe možnosti testiranja očetovstva ne morejo premostiti, odločajo za splav, očitno ni dovolj prepričljivo za pristojne, da bi dikcijo varstva otrok v tem smislu spremenili in testiranje pod določenimi pogoji dopustili," pravi ginekolog in porodničar Stanko Pušenjak. Strah, da bi bili prenatalni genetski testi očetovstva krivi za porast števila splavov, gre torej kriviti za to, da je pri nas prepovedan. Nihče pa ne pomisli na stisko bodoče matere in to, da se marsikatera odloči za splav zgolj, ker obstaja možnost, da oče ni pravi.

Brez diskretnosti. Preverjanje očetovstva je v Sloveniji dovoljeno le po otrokovem rojstvu, kadar so o testiranju obveščeni in se z njim strinjajo vsi vpleteni. Brez privolitve možnih očetov torej testa sploh ne morete opraviti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.