Magazin
38 ogledov

Očistite okna s kisom

Nasvete in recepte za domača čistila boste našli tudi na Motovilec.si. (Foto: Sh Žurnal24 main
Nevarnim kemikalijam se izognite z uporabo domačih, naravnih čistil.

Društvo ECHo je ob Tednu alternativ pesticidom (20.–30. marec) pripravilo priročnik za gospodinjstva z naslovom Nevarne kemikalije v našem življenju in kako se jim izogniti. Brezplačen e-izvod si lahko naložite s spletne strani svet-je-lep.com/narava-ekologija/brezplacna-eknjizica-nevarne-kemikalije-v-nasem-zivljenju.

Ekočistila. Ko kupujete čistila ali lake, dajte prednost tistim na vodni osnovi. Izogibajte se snovem, ki vsebujejo naftne derivate. Če se le da, uporabljajte ekološka ali domača čistila, kot so sol, limona in kis.

Ne kadite med čiščenjem
Čistila za nego pohištva, stekla in talnih oblog vsebujejo snovi, ki lahko dražijo kožo in oči. Redna uporaba škoduje jetrom in ledvicam, hlapi, ki nastanejo med čiščenjem, pa so vnetljivi, zato jih ne uporabljajte, če kdo v bližini kadi. Rešitev: okna očistite z okisano vodo, pri negi pohištva pa se dobro obnesejo čebelji vosek ali naravna olja (laneno in olivno).

Nad vodni kamen s kisom
Odstranjevalci vodnega kamna so zelo močne kisline, medtem ko so čistila za odtoke bazične snovi. Pri stiku s kožo lahko povzročijo opekline, zato previdno pri uporabi. Rešitev: bolje je, če za odstranjevanje vodnega kamna uporabite kis ali limono, prehod ostankov hrane in las v odtok pa preprečite z mehansko oviro.

Perilo operite naravno
Nekatere sestavine pralnih sredstev dražijo kožo, mehčalci dostikrat vsebujejo dišave, ki lahko izzovejo alergijsko reakcijo. Rešitev: kupujte pralna sredstva brez vsebnosti fosfatov, pri pranju belega perila dodajte limonin sok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.