Magazin
21 ogledov

Očka, doma sem

Prvi dan leta 2008 je na svet prijokalo že sedem dečkov in štiri deklice. Žurnal24 main
Postali ste novopečeni očka, dojenček je prišel iz porodnišnice, kaj pa sedaj? Premagajte začetno nespretnost, znebite se strahu pred dojenčkom in postanite sodoben očka.

Ob prihodu otročička se nikar ne prepustite zapeljati tradicionalnim zmotam o starševskih vlogah, ki se glasijo: mama skrbi za otroka, saj je zaradi tega na porodniškem dopustu, medtem ko oče služi denar. Saj si želite biti moderen očka, kajne? Premagajte začetno nespretnost in zmagajte v življenjskem izzivu!

Nekaj napotkov, ki vam bodo pomagali zaplavati v očetovstvo:

Tudi mama se uči
Ne glede na to, kako zmedeni ste ob prihodu dojenčka iz porodnišnice, nikar ne pozabite na to, da je vse novo tudi za mamo in da se uči tudi ona. Nikar ne nasedite zgodbicam o instinktivni materinski ljubezni in temu, da otrok prvo leto življenja potrebuje le mamo. Zato otroka, ko zajoka, nikar v istem trenutku ne vrnite mami, ampak ga poskusite potolažiti sami.

Dojenčka negujte tudi vi
Prevzemite del dnevnih opravil okoli dojenčka, kot so kopanje, uspavanje, previjanje. Seveda nihče ne pravi, da morate to od začetka opravljati sami, dovolj je že malo večja pomoč mami. Prav tako se z mamo predhodno dogovorite o nočnem vstajanju in uspavanju dojenčka. Delitev dela vam bo dala občutek sodelovanja, kar pa je bistvo družinskega življenja, mar ne?

Vonj, pogled, dotik in zvok
Prvi dotik, božanje, poljub … morda sprva ne boste vedeli, kaj bi otročičku povedali, kako bi ga držali in kako božali. Pomislite na to, da so zelo redki očetje, ki bi se v očetovstvo podali brez kančka strahu in zadržanosti. Vse, kar morate storiti, je, da se sprostite. Pomembno je, da otrok zazna vaš vonj, vidi vaš obraz in sliši vaš glas. Vzemite ga v naročje, mu prepevajte in pripovedujte. Naj vam ne bo nerodno ali smešno, otrok vas tako ali tako ne razume, zato mu lahko razlagate tudi o svojem najnovejšem poslovnem projektu, važno je, da sliši vaš glas.

Trenutek, rezerviran samo za vaju
Dobro je, če je očka z otrokom kratek del dneva sam. Med tem časom gre lahko mama v trgovino, na čaj s prijateljico ali k frizerju. Res je, da je v prvih mesecih ta čas omejen na odmore med dojenjem, ob dojenčkovem odraščanju pa si lahko mama privošči malo daljšo odsotnost. Pomembno je, da je čas, ki ga preživite sami z otrokom, res namenjen le vama, brez navzočnosti kritične babice. Izkoristite trenutke in poiščite pravi način komunikacije z otročičkom, vadite previjanje, kopanje, oblačenje ... skratka, uživajte s svojo malo kepico!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.