Magazin
12 ogledov

Očka, kupi mi ...

Se je uresničila želja? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Mnogi starši že načrtujejo novoletno nakupovanje daril, saj se tako izognejo gneči, ki tik pred prazniki vlada v trgovinah.

Toda na vprašanje, kaj otroku kupiti, je vedno težko najti odgovor, še težje pa se je upreti otrokovim zahtevam po nečem, kar so videli v televizijskem oglasu in zato preprosto morajo imeti. Svoje pristavijo še babice in tete, ki malčke zasujejo z darili, ki jih starša morda ne odobravata. Tu je nekaj napotkov, kako za praznike čim bolj gladko krmariti med željami otrok, tet, babic in oglaševalcev, ne da bi ob tem izpraznili bančni račun in razočarali najmlajše.

Igra in učenje. Kadar se odločate za nakup igrače, imejte v mislih tudi njeno koristno vzgojno vrednost. Če igrače omogočajo otroku ustvarjanje in ga spodbujajo k razmišljanju, so dobra naložba. Seveda to ne pomeni, da morate otroka obremenjevati s sestavljankami iz 5.000 koščkov ali ga moriti z zahtevnimi miselnimi igrami; lepo in zabavno darilo je že magnetna tabla za risanje, pisan set za ustvarjanje iz plastelina ali vedno dobrodošle kocke. Prednost teh daril je tudi, da ne zastarajo in jih otrok lahko uporablja več let.

Manj je več. Namesto da bi otroku kupili veliko daril, se raje osredotočite na enega ali dva, za katera mislite, da mu bosta zares pri srcu. Čezmerno obdarovanje pomeni, da otrok daril kmalu ne bo znal več ceniti, imel pa jih bo tudi preveč, da bi sploh lahko vsem namenil pozornost. Hitro se lahko zgodi, da bo v kotu sobe kup nerabljenih igrač, vaš malček pa si bo še vedno želel novih.

Brzdajte sorodnike. Kadar prijazni stari starši kupujejo draga darila in gredo čez vsako zdravorazumsko mero, vi pa bi najraje videli, da otrok dobi knjigo in lesen skiro, je čas za pogovor. Sorodnikom odkrito povejte, kakšno je vaše mnenje in vzgojni pristop. Razložite jim, da cenite to, da si želijo obdarovati vašega otroka, a jih obenem prosite, da spoštujejo tudi vaše želje.

Poučite in pokažite. Izkoristite skupno gledanje televizije in listanje revij tudi za to, da se z otrokom pogovarjajte o vsebini, tudi o oglasih. Povejte mu, da temu, kar pravi televizija in piše časopis, ni treba vedno verjeti in slediti. Toda pozor: najbolj vlečejo zgledi, zato nikar ne bodite presenečeni, da si otrok zaželi vsega, kar vidi v oglasih, če pa vi zaljubljeno vzdihujete ob reklami za nov avtomobil in vsakič, ko se na zaslonu prikaže steklenička prestižnega parfuma.

Naj včasih obvelja otrokova. Kljub vsemu pa je dobro imeti mero zdravega razuma in včasih otroku omogočiti tudi to, da dobi natančno tisto, česar si je zaželel. Če torej vidite, da si otrok že mesece in mesece želi nečesa, mu, če se vam njegova izbira zdi primerna, to podarite. Ob odpiranju darila boste ob otrokovi sreči srečni tudi vi. Toda ne pozabite: naj darila ne bodo nadomestek za pozornost in ljubezen, ki ste jo otroku pozabili izkazovati čez leto. Ta je namreč največje darilo od vseh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.