Magazin
2 ogledov

Od čustev, mimo platen, vse do zvezd

Joseph Haydn Žurnal24 main
V prenovljenem Peterokotnem stolpu Ljubljanskega gradu so danes podrobneje predstavili pester festivalski program letošnjega poletja.

Festivalski program letošnjega poletja bo imel tako operno-gledališke, likovne kot tudi filmske razsežnosti, obiskovalci pa se bodo na raznih delavnicah poskusili tudi v nekoliko drugačnih spretnostih.

Festivalski avgust se začenja že 24. in 25. julija, ko bodo na dvorišču Ljubljanskega gradu na Slovenskem krstno uprizorili Haydnovo opero Apotekar. Za izbor in sodelovanje med SNG Opero in baletom Ljubljana ter Festivalom Ljubljana so se odločili, da bi počastili 200-letnico smrti Josepha Haydna. Velikan evropske opere je v svojem življenju kot glasbenik deloval tudi na Esterhazyjevem dvoru, kjer je moral skrbeti za muzikalno zabavo. Maestro Uroš Lajovic je nastanek opere tako hudomušno pojasnil z izjavo: "Kakor tudi v oštariji lahko ješ samo to, kar imaš na izbiro, tako je Hayden, ki je imel na dvoru le štiri pevce, čeprav za komičnost pri operah največkrat skrbijo basisti in baritonisti, napisal opero za dva tenorja in dva soprana." Na sodelovanje pri režiji so organizatorji povabili Roka Rappla - Rocca, ki Haydnovo opero vidi kot laboratorij čustev.

Z uprizoritvijo bodo slovenskemu občinstvu skušali pokazati, da dobra opera, s katero je debitiralo veliko znanih opernih imen, ne predstavlja nujno blišča, pompa in razkošja, "lahko je tudi revna, opera pouvre, ki skuša z minimalnimi elementi in zgolj silhuetami pričarati pristno vzdušje commedie dell'arte," je namero vseh sodelujočih povzel režiser.

Festival Ljubljana © Žurnal24

 
Glavni organizator Festivala Ljubljana Darko Brlek poudarja, da bo temu in času recesije, v katerem živimo, primerna tudi cena vstopnic, ki jih ne bodo dražili, v torek, 21. julija, dopoldne pa bo za mlajše in radovedne po srcu organiziran tudi vstop v zakulisje prave opere z gledališko-glasbeno delavnico, ki jo bo na grajskem dvorišču vodil dirigent Uroš Lajovic.

Ustvarjalen nemir v mirni Ljubljani
V poletnem času se umetniki iz urbanega okolja radi umaknejo v umirjeno, v naravo. Tako bo letos že osmo leto zapored med 26. in 30. julijem potekala mednarodno uveljavljena likovna kolonija, na kateri se bodo predstavili štirje mednarodni in štirje domači priznani umetniki. Posebnost že tradicionalne ljubljanske kolonije je po besedah selektorja Toma Vrana v tem, "da umetniki, ki mirno okolje za ustvarjanje po navadi iščejo v naravi, lahko ta mir v Ljubljani najdejo v urbanem okolju, v Plečnikovih Križankah in na Ljubljanskem gradu," kjer bodo v Palaciju 31. julija opoldne svoja dela tudi razstavili.

Zvezde pod zvezdami

V 22 nočeh bodo na dvorišču Ljubljanskega gradu zavrteli 23 filmov, ki so prehitro zapustili filmska platna, prejeli nagrade in gledalce v zaprtih kinih navduševali že med letom, pod zvezdami. Letni kino je po besedah direktorice Kinodvora, ki je tudi organizator programskih vsebin, "namenjen privabljanju širokih množic z različnim okusom na ogled kakovostnih filmov," kar je v tem času, ko se kina po svetu borijo za svoje gledalce, ravno prednost mobilnega kina, ki omogoča zimzeleno predvajanje filmov, ki bodo pod zvezde vabili od 30. julija pa vse do 22. avgusta.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.