Magazin
32 ogledov

Od dodatkov le folna kislina

Folna kislina je pravzaprav vitamin B9. Najdete ga v zeleni zelenjavi, cvetači, Žurnal24 main
Posebna prehrana, ki bi pripomogla k zanositvi, ne obstaja.

Nikoli ni bilo dokazano, da bi lahko s kakšno posebno dieto vplivali na zanositev, poudarja ginekologinja Nataša Tul Mandić s kliničnega oddelka za perinatologijo ljubljanske ginekološke klinike. "Znane so nekatere sheme dodajanja različnih vitaminov, ki naj bi izboljšali plodnost, toda znanstvenih dokazov, da so učinkovite, ni," dodaja.

Folna kislina za mamo
Z raznovrstno zdravo prehrano dobi človek dovolj vitaminov, mineralov, mikroelementov za zanositev, uspešno nosečnost in dojenje, pravi sogovornica. "Tri mesece pred načrtovano zanositvijo in tri mesece v nosečnosti, še bolje pa celotno nosečnost, pa priporočamo folno kislino, nič drugega," odgovarja na vprašanje, katera dopolnila potrebuje bodoča mama.

Domače ne pomeni vedno zdravo! Nekateri domači mesni in mlečni izdelki ter med so lahko okuženi z bakterijami ali sporami mikrooragizmov, ki lahko v nosečnosti škodujejo plodu. Sogovornica vam take, ki niso veterinarsko pregledani, zato odsvetuje.

Prehrana bodočega očeta
Zdravo življenje velja tudi za partnerje, opozarja Tul Mandićeva, saj kajenje in alkohol zmanjšujeta plodnost pri obeh spolih.

Hrana, ki povzroča alergijo
Čeprav se je ugibalo, da naj bi uživanje mleka in nekaterih oreščkov povečalo tveganje, da bo otrok bolj nagnjen k alergijam, po sogovorničinih besedah to ne drži: "Če nosečnica, ki ni alergična na mleko, uživa mleko, to ne poveča tveganja za alergije pri otroku. Tudi za oreščke ni bilo dokazano, da če jih uživa nosečnica, pri otrocih povzročajo alergije."

Na neplodnost vpliva debelost
Debelost je najpogostejši dejavnik tveganja, ki povzroča težave pri zanositvi, je pokazala nizozemska raziskava, in to kljub normalnim ovulacijam in rednim menstruacijskim ciklusom. Ženske s hudo debelostjo imajo v primerjavi s tistimi z normalno telesno težo kar 43 odstotkov manjšo možnost, da zanosijo, so še ugotovili ob proučevanju več kot tri tisoč parov, ki so imeli težave z zanositvijo, čeprav zanjo ni bilo očitnega razloga. Na drugi strani pa lahko tudi nizek odstotek telesne maščobe pri presuhih ženskah med drugim povzroči izostanek menstruacije in neplodnost. Dobra novica pri obeh skrajnostih je, da s približevanjem ustrezni teži povečate tudi možnost za zanositev, pravijo raziskovalci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.