Magazin
38 ogledov

Od Jezuščka in dedka Mraza do Božička

angel Sergeja Hadner Hvala
“Kje imaš krila?” otrok na božičnem sejmu na Dunaju vpraša Vanesso, Christkindlovo (Jezuščkovo) vilo. “Nevidna so,“ odgovori in prisluhne željam, ki jih mora prenesti Christkindlu.

Tisti, ki smo otroštvo preživeli v mestu, v vojnem času, smo vedno s hrepenenjem pričakovali Miklavža in Jezuščka, ki sta nam prinesla kak bombon, nekaj krhljev in morda celo doma pletene rokavičke,” se spominja Dušica Kunaver, poznavalka ljudskega izročila. Tradicijo Jezuščka, ki na božič obdari otroke, še vedno ohranjajo na Češkem, v Švici, na Madžarskem, ponekod na Hrvaškem, v Južni Ameriki ter v Nemčiji in Avstriji. V Sloveniji tega ni več; otroci željno pričakujejo darila Božička in dedka Mraza.

Od Jezuščka do dedka Mraza

Po vojni so se Jezuščkova darila počasi prenehala. To je bilo prehodno obdobje, v katerem so otroci v pobožnejših družinah dobivali darila za božič, na božični večer, pod božičnim dreveščkom. Tako imenovane naprednejše družine pa niso imele božične smrekice, ampak novoletno jelko in so dobivale darila ob novem letu. Vse otroke pa je ne glede na to, iz kakšne družine so bili, obdaroval dedek Mraz,“ razlaga Kunaverjeva. Dedek Mraz je k nam prišel z ruskega severa, iz Sibirije. Rusi menijo, da prihaja iz Norveške, tam pa ga sploh ne poznajo ...

Od dedka Mraza do Božička

Ko se je celotno življenje zasukalo iz smeri Vzhod v smer Zahod, se je pojavil –
Božiček. Po vrsti naj bi bil to četrti decembrski obdarovalec otrok: po Miklavžu,
Jezuščku in dedku Mrazu. Dobri mož, oblečen v rdeč kožuh in pokrit z rdečo kapo, nikakor
ni del našega ljudskega izročila. Uvožen je iz Amerike,” pravi Kunaverjeva. Medtem ko je
Božiček ustvarjen umetno, pa se je na britanskem podeželju ohranil oče Božič, strog,
vendar dober mož.

Malo skrivnostno bitje

Ena od bistvenih razlik med Jezuščkom in drugimi dobrimi možmi je, da Jezuščka otroci nikoli ne vidijo. Starši jim tudi povedo, da daril ne bodo dobili, če bodo radovedni in bodo oprezali za Jezuščkom. Skrivnostno bitje si predstavljajo kot svetlolasega kodrastega dojenčka – novorojenega Jezusa. Včasih je prikazan tudi v podobi angela. Jezušček darila prinese na božični večer, med tem, ko se otroci zamotijo s petjem. Ko ti zaslišijo zvonček, lahko odhitijo do sobe, v kateri je postavljeno božično drevo. Prvi vedno vstopi najmlajši.

Komentarjev 1
  • MK 08:29 19.december 2011.

    Kaj ni več!!!!!!!!!!!!Pri nas je vedno nosil samo Miklavž in Jezušček. To je slovensko ljudsko izročilo ne pa razni debeluhi iz Coca Cole!