Magazin
86 ogledov

Od medvedov do burne zgodovine

Kočevski rog
1/5
Žurnal24 main
Pozabljeni pragozdovi oleg bogate dediščine ponujajo številne adrenalinske in pohodniške izzive.

Razgled, kopanje in železarna

"Brez skrbi, medvedov je v teh krajih tako malo, da jih v uri in pol gotovo ne bomo srečali več kot 17," se je na začetku vodenega ogleda po Bazi 20 pošalil tamkajšnji vodič Jože Saje. Avtentično ohranjene barake vodstva partizanske vojske so idealno izhodišče za raziskovanje skrivnostnega Kočevskega roga, kjer se nenehno prepletata zgodovina in bujna narava.

Divje zveri v gozdovih

Kočevski rog je največje strnjeno gozdnato območje v tem delu Evrope. Velik je več kot 500 kvadratnih kilometrov, od katerih jih je več kot 90 odstotkov prekritih z gozdom. Ohranjeni so trije pragozdovi ter tri največje evropske zveri: volk, medved in ris. Poleg njih, ki jih v bolj obljudenih obronkih težje srečamo, je gozd poln ptic in divjih živali. Po Kočevskem rogu vodijo številne bolj ali manj urejene poti. Nekatere so asfaltirane, večina pa je makedamskih. Vzponi so idealni za kolesarje, a številni sem prihajajo zaradi sprehodov in vzponov.

Zgodovina, ki deli

"To je mesto, kjer se je pisalo tudi veliko težke zgodovine," je razložil Saje. Poleg partizanskih barak je namreč v bližini Baze 20 precej grobišč iz obdobja povojnih pobojev. "Le z enakovrednim vključevanjem vseh vrst dediščine v našo zavest bomo tem krajem omogočili kakovosten razvoj," so prepričani v Dolenjskem muzeju, kjer skrbijo za spomeniški del Baze 20.

Muzej na prostem

Bazo 20 si lahko ogledate sami, saj vas med objekti vodijo informacijske table. Smiseln je predhoden dogovor z vodičem, ki ga lahko kontaktirate prek Dolenjskega muzeja, saj lahko tako vstopite v dve baraki, v katerih sta razstavi o pomenu Baze 20 in partizanskih bolnišnicah med drugo svetovno vojno. Prav tako vam bo razložil zapleten sistem varnostnih ukrepov, ki so ga uporabljali, da lokacije med vojno ne bi odkrili. V kuhinji boste tako izvedeli, kako skriti dim od ognja, na vhodu v postojanko pa, kako so morali v bazo plezati po posebnih lestvah. Ker v nasprotju z drugo svetovno vojno zdaj v Bazi 20 ni elektrike, pa je boljši dnevni ogled, saj se v globokih gozdovih hitro stemni.

Pot. Najpogosteje obiskovalci v Kočevski rog vstopajo mimo Soteske in vasi Podturn, od koder se lahko orientirate po jasnih smerokazih.

Razgled. Na najvišjem vrhu, 1.099 metrov visokem Velikem Rogu, je razgledni stolp.

Okolica. Ogled naravnih znamenitosti lahko dopolnite z izletom v Žužemberk. Poleg urejenega kopališča ob reki Krki in veličastnega gradu je v bližnji vasi Dvor delno ohranjena stara železarna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.