Magazin
23 ogledov

Od popolnega miru do velemestnega kaosa

san francisco
1/4
Shutterstock
ZDA. Dežela neštetih priložnosti za popotnike. Trenutno ugodna ponudba.

"Povpraševanje je največje poleti in v novoletnem času. Seveda je dobro, da se vozovnica za ta termin kupi nekaj mesecev prej, ne pa seveda prehitro, ker so po navadi eno leto prej cene višje kot pa štiri ali pet mesecev prej," nam je dejal Mitja Gorjup z STA Ljubljana. Največ zanimanja je za New York, Los Angeles, Houston in San Francisco.

Pestra izbira parkov

Za en del ZDA si je vredno vzeti vsaj mesec časa. Če ne želite s trumami turistov gledati le velemest, lahko obisk obljubljene dežele začnete v narodnih parkih. Najstarejši tovrstni park na svetu Yellowstone ponuja na ogled največ gejzirjev na enem območju. Zagotovo boste videli izbruh vsaj enega – Old Faithful namreč izbruhne povprečno na vsako uro. Iz Wyominga se lahko odpravite proti (jugo)zahodu, kjer vas ne bodo pustili ravnodušnih Bryce Canyon, Zion, Arches, Dolina smrti, Yosemite in Veliki kanjon.

Vstop v park stane 25 dolarjev na osebno vozilo; če za 80 dolarjev kupite letno vstopnico (National Park Pass), pa je vstop brezplačen. V bližini parkov lahko ponekod najdete brezplačne, a vseeno lepo urejene kampe, sicer pa nočitev stane do 20 dolarjev. Bolj ko se od parkov pomikate proti zahodni obali, več boste odšteli (okoli 35 dolarjev na noč).

Prizori kot iz filma

Poleg čudovite narave zahod ZDA ponuja povsem drugačen utrip. V Las Vegasu najdete nešteto možnosti zabave, San Francisco očara s strmimi ulicami in prijetno obalo, v Los Angelesu pa boste z obiskom Universal Studios, Disneylanda in predvsem Hollywooda dobili občutek, da ste zakorakali v povsem drug, pravljični svet. Za tiste, ki jim to ni blizu, mesto angelov ponuja recimo turistično priljubljen Venice Beach. V velikih mestih ne izgubljajte živcev v avtomobilu, raje izberite javni prevoz; dnevna vozovnica v Los Angelesu vas bo stala zgolj pet dolarjev.

Ob prihodu v velika mesta se pozanimajte, kateri predeli spadajo med nevarnejše. V San Franciscu sta to Tenderloin in Mission Street, v Los Angelesu pa vzhodni del. Še nasvet: naj vas ne bo strah vprašati za nasvet, saj praktično vsi Američani z veseljem pomagajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.