Magazin
29 ogledov

Od vinilk do USB-ključka

Bajaga Boštjan Tacol
Bajaga. Ob novem albumu Daljina, dim i prašina tokrat tudi Vodič kroz snove z več kot 70 pesmimi iz skoraj 30-letne kariere ikone yu-rocka.

Klubsko promocijo novega albuma Daljina, dim i prašina ste začeli v Ljubljani. Kdaj lahko pričakujemo večji koncert?

Morda že po 10. avgustu, zagotovo pa bo turneja jeseni ali pozimi.

Novi album je izšel na poseben način, skupaj s knjigo vaših pesmi Vodič kroz snove ...

Mislim, da diskografija počasi izginja in da je to eden od zadnjih albumov v fizični obliki, zato smo tudi hoteli narediti na tak način. Kmalu bo vse le virtualno, na računalniku, YouTubu ... Jaz sem začel igrati, ko so bile vinilke, nato so bile kasete, pa CD ... Ko se naslednjič vidiva, vam bom verjetno prinesel kar USB-ključek.

Kako ste izbirali pesmi, ki so objavljene v knjigi?

V življenju sem objavil okoli 200 pesmi; tukaj jih je nekaj več kot 70 in so iz vseh obdobij kariere. Izbral sem pesmi, ki so najbolj podobne poeziji, ne pa priredb, kot je Dali da odem ili ne, in pesmi, ki bolje zvenijo z glasbo, kot je Bam, bam, bam, neču ništa da znam. Knjiga je razdeljena na tri dele: kar sem delal za Bajago i Instruktore; pesmi, ki sem jih naredil, ko sem igral še za Ribljo čorbo, in nekaj za Zdravka Čolića, tretji del pa je album Daljina, dim i 
prašina.

Katera vaša pesem je najbolj avtorefleksivna?

Mislim, da Daljina, dim in prašina. Je pesem, ki govori o življenju – zdaj imam nekaj čez 50 let, in ko se obrnem nazaj, kaj vidim?

Leta torej minevajo ... “Jeste li sretniji, jeste pametniji”?

Ne vem, mislim, da nismo ne srečnejši ne pametnejši, samo “godine prolaze” (leta minevajo, op. p.). Mogoče smo zaradi izkušenj malo pametnejši – da smo srečnejši, pa ne verjamem.

Večina pesmi na novem albumu je ljubezenskih, ena pa je aktualna, ekološka.

Je za to kak boljši razlog kot ta današnji dan? Ne spomnim se, da bi bilo v Ljubljanji junija toliko stopinj. V Beogradu sta še dve, v Skopju tri več. O ekologiji govorimo deklarativno, vendar bo to kmalu vprašanje obstoja.

Vas politika ne iritira?

V času razpadanja države sem delal protivojne pesmi, zdaj pa mislim, da razmere niso take, da bi se moral ukvarjati s tem. Tudi sicer me politika nikoli ni zelo zanimala.

Po vsem tem času so vaše ljubezenske pesmi še vedno polne naboja, čustev, erotike. Od kod navdih?

To je oblika, ki mi ustreza, to rad delam. Rad pišem pesmi, ki so lepe. To je najpomembnejše.

Kaj vam pravi intuicija? Katere nove pesmi bodo hit?

Dobro je sprejeta naslovna, Daljina, dim in prašina, prav tako prvi singel Ako treba, da je kraj. Verjamem v pesem Još jednom, sicer pa nisem prav dober prerok za svoje pesmi. Album smo delali dve leti, vse poznam na pamet, nimam prave distance.

Katera pa je vaša najljubša?

Daljina, dim i prašina in daljša različica pesmi Još jednom.

Pravite, da niste dober prerok za svoje hite. Katere so torej pesmi, za katere niste pričakovali, da bodo hit?

Recimo Lepa Janja, ribareva kči, morda Ruski voz. Vedno sem mislim, da se bodo bolj prijele hitre pesmi, a je med hiti veliko balad.

Kakšno publiko pričakujete na novi turneji?

Naša publika je res različnih let, in to je zame velik kompliment. Prihaja moja, vaša generacija, še mlajši – mularija, ki se ob nastanku nekaterih pesmi še rodila ni, a jih vseeno pozna. Smo kot Politikin zabavnik, ki je imel razpon publike od 7 do 77 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.