Magazin
45 ogledov

Odgovornost otroku

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Mnenja in občutja staršev so za najstnike zelo pomembna, vendar tega ne pokažejo tako očitno.
Kako bomo vzgajali, je odvisno od naše izkušnje in doživetja lastnih staršev.
Peter Pinter, terapevt

V mesecu mladih, ko so ti zaradi bližajočega se konca pouka še posebno pod stresom, smo povprašali za nasvet, kako lahko starši najbolje podprejo svoje najstnike, čemu pa se je bolje izogniti. Najpomembnejša je sposobnost poslušanja otrok, poudarja Peter Pinter, specialist zakonske in družinske terapije. "Vprašajte se, kaj otrok ob vseh pritiskih čuti in kaj ob tem potrebuje. Prav gotovo nekoga, ki bo prepoznal njegov strah in ga pomiril. Žal pa starši velikokrat ravnajo ravno obratno. V družinske odnose vnašajo tudi svoje probleme, zakonske težave in še več strahu," ugotavlja Pinter.

Prepoznajte čustva
Ob slabi oceni otroka ne kritizirajte in ne tolažite z besedami: "Saj ni nič takega, saj bo bolje." Lea Beznik iz svetovalnega centra Platea svetuje, da sprejmete njegova čustva in mu recite: "Vidim, da si razočaran. Verjetno te je strah, kako boš oceno popravil."

Tako kot starši. Če starša razmišljata "Zadovoljna sva z njim", bo mladostnik razmišljal "Zadovoljen sem s seboj", in če starša razmišljata "Zmore sprejemati odločitve", mladostnik razmišlja "Seveda se znam pravilno odločiti". In v skladu z načinom razmišljanja tudi ravna, pravi Lea Beznik.

Ne pod preprogo!
Otroku je poleg tega treba omogočiti izkušnjo odrekanja in potrpežljivosti ter tudi priložnost, da prevzame odgovornost in nosi posledice svojih dejanj, poudarja Beznikova. "Če starši posledice mladostnikovih negativnih dejanj pometejo pod preprogo, ga prikrajšajo za izkušnjo, ki bi bila sicer boleča, a izjemno poučna," dodaja.

Pristna čustva, razumne meje
Najboljša vzgoja se kaže v zgledu, sposobnosti govoriti o čustvih, postavljanju meja, predvsem pa v razreševanju zadev s partnerjem. "To je dovolj, da boste otroke vzgojili v odgovorne, zrele in samostojne ljudi," pravi Peter Pinter.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.