Magazin
9 ogledov

Odhajam v svet, odhajam v vrtec!

Na začetku bo morda hudo ... Žurnal24 main
Jeseni se za mnoge starše začenja čas jutranjih bitk, saj otrok noče v vrtec in bi raje ostal v varnem in poznanem zavetju doma.

Kljub temu ni še vse izgubljeno; s pravim pristopom je mogoče jutranje odhajanje v svet spremeniti v prijetno izkušnjo, tako za otroke kot za starše.

Počasi in postopoma
Otroci se takšne korenite spremembe kot je hoja v vrtec ne bodo navadili kar čez noč, delo na tem pa čaka predvsem starše. Otrok potrebuje precej časa, da se navadi novega prostora in novih ljudi (otrok, vzgojiteljic). "Njegovo navajanje na vrtec se začne šele takrat, ko prvič prestopi prag velike hiše imenovane vrtec, saj v nasprotju s starši ne more poizvedovati vnaprej," pravi vzgojiteljica in sociologinja Simona Iglič, voditeljica Familylabovih seminarjev za starše. Čas, ki ga otrok in starš potrebujeta, da se v okolju  oba počutita  domače, se razlikuje pri vsakem posamezniku, zato je pomembno, da si vzamete toliko časa, kot ga z otrokom potrebujeta. V nasprotnem primeru bo otrok svoje nezadovoljstvo izrazil bodisi z jokom ali očitnim nestrinjanjem. Pospremite otroka v vrtec, dokler čutite potrebo po tem oziroma dokler otrok to želi.

Naj otrok izrazi svoja čustva
Prav je, da otroku priznamo pravico do čustvovanja in izražanja svojih čustev. "Dobro je, da se zavedamo, da otrokov protest nima prav nič opraviti z izkoriščanjem naše potrpežljivost in sočutja," pravi Igličeva. "Bolj ima opraviti s tem, da otrok išče naše sočutje, razumevanje in podporo, v trenutku, ko ga potrebuje; zdaj, ko je hudo. Noben človek si ne želi, da mu je hudo – zakaj bi vztrajal pri tem. Tudi otrok ne bo. Ko bo otrok ugotovil, kako poteka vrtčevski vsakdan, se bo temu skušal prilagoditi. Tudi tako, da se bo zjutraj v miru poslovil od staršev; saj bo vedel, kaj sledi. Dokler tega zavedanja ni, otrok ne zna poskrbeti sam zase."

Kaj storiti, ko privrejo solze
Pustite solzam in joku torej prosto pot in otroku pomagajte, da se pomiri. Naj vam bo za vzor, kako ravnati, vzgojiteljica neke skupine novinčkov, ki je za uvajalno obdobje kupila več pisanih škatlic robcev; jih razstavila po sobi in tako simbolično in tudi povsem praktično pozvala otroke in starše; izjokajte, kar morate izjokati, potem gremo pa naprej. Novim dogodivščinam naproti!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.