Magazin
52 ogledov

Odkrili piraje vegetarijanke

piraja Shutterstock
V zadnjih štirih letih so v amazonskem gozdu odkrili 441 novih živalskih in rastlinskih vrst, med njimi piraje, ki se hranijo z rastlinami, in opice, katerih mladiči zadovoljstvo izražajo s predenjem.

V amazonskem gozdu se skriva še veliko presenečenj, sporočajo iz okoljevarstvene organizacije World Wildlife Fund (WWF). "Nova odkritja nam kažejo, da imamo še veliko raziskati," je poudaril njen predstavnik Roberto Maldonado. Ob tem je opozoril, da mora svet "ta enkratni ekosistem nujno ohraniti", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pirajo, ki se prehranjuje z algami, so odkrili v Braziliji. Ribo so poimenovali Tometes camunani. Opice z rdečerjavo brado, katerih mladiči predejo, pa so odkrili leta 2010. Vrsta pripada družini opic titi, poimenovali pa so jo Callicebus caquetensis.

Večina na novo odkritih vrst po navedbah WWF živi le na manjših izoliranih območjih, zaradi česar so še posebno občutljive na uničevanje naravnega okolja. V amazonskem deževnem gozdu sicer živi okoli deset odstotkov vseh živalskih in rastlinskih vrst na Zemlji.

A živali in rastline so zato vse bolj ogrožene, saj vsako minuto izgine amazonski gozd v velikosti treh nogometnih igrišč. Med 441 na novo odkritimi vrstami je sicer 258 rastlin, 84 rib, 58 dvoživk, 22 plazilcev, 18 ptičev in en sesalec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.