Magazin
88 ogledov

Odkrili skrivnost ženskega orgazma

seks Shutterstock
Znanstveniki so zabeležili spolni vrhunec v ženskih možganih.

Ameriški znanstveniki so s pomočjo nevroloških posnetkov ustvarili prvi film, ki prikazuje možganske aktivnosti v času ženskega orgazma. Zanimivi dosežek bi lahko v prihodnosti pomagal ženskam, ki ne doživljajo orgazmov.

Opazovali so jo med samozadovoljevanjem

Odkritje so predstavili na letnem srečanju Ameriškega združenja za nevroznanost v Washingtonu. Za poskusnega zajčka se je javila 54-letna seksualna terapevtka Nan Wise. Medtem ko je masturbirala, so znanstveniki s funkcionalno magnetno resonanco spremljali njene možganske aktivnosti. Skene osemdesetih delov možganov so nato povezali v petminutni film in ugotovili, da se ob bližajočem se vrhuncu najprej aktivirajo mali možgani in sprednji del možganske skorje. Med orgazmom je najbolj aktiven hipotalamus, ki sproža oksitocin, hormon, ki je povezan z občutki ugodja in krčenjem mišic. Oksitocin se sprošča tudi med porodom in dojenjem in je prav tako pomemben za medsebojno čustveno vez in partnersko zvestobo.

"Naš film je čudovit sistem, s katerim lahko raziskujemo povezave v možganih. Ljudje uporabljajo orgazem kot način za dosego zadovoljstva, in če smo se naučili, kako lahko aktiviramo dele možganov, ki so povezani z občutki zadovoljstva, bi to lahko uporabili v širše namene," je povedal vodja raziskave Barry Komisaruk.

Ženski orgazem je bil do zdaj ena največjih skrivnosti evolucije, saj v nasprotju z moškim nima namena. Moški orgazem se je razvil kot spodbuda za širitev naše vrste, ženske pa lahko zanosijo brez orgazma in izpolnilijo cilj – širitev vrste. Elizabeth Lloyd z Univerze v Indiani pravi, da ni dokazov, da ženski orgazem vpliva na plodnost, število rojstev ali splošni uspeh pri reprodukciji.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.