Magazin > Odnosi in prosti čas
1180 ogledov

5 napak pri uporabi kondomov

Žurnal24 main
Kondomi nudijo zaščito pred prenosljivimi spolnimi boleznimi in neželeno nosečnostjo, a le če z njimi pravilno ravnate.

Morda se na prvi pogled ne zdi tako, a uporabniki lahko storijo več napak, ki zmanjšajo zaščito, ki jo nudijo kondomi. Nekatere napake so precej pogoste, zato bi se morali poleg tega, kako pravilno namestiti kondom, naučiti tudi, kaj se sme in kaj ne. 

Pazite, kje jih shranjujete
Debby Herbenick, z univerze v Indiani, poudarja pomen pravilne hrambe kondomov. Njihovo mesto ni ne v zadnjem žepu hlač ne v denarnici. Nepotrebno trenje in visoka temperatura zmanjšata njihovo učinkovitost. Omislite si torej drugačen način shranjevanja. Ženske jih lahko spravite v ločen predalček v torbici ali izberete posebno škatlico, v kateri varno čakajo na trenutek, ko bodo uporabljeni. 

Pazite, da je dovolj prostora
Ko se na spolni ud namešča kondom, je treba poskrbeti, da se na vrhu pusti dovolj prostora za ejakuliranje. V nasprotnem primeru lahko sperma izteče, česar pa si ne želite, saj ste prav zato kondom namestili. Temu se izognete, če pred nameščanjem kondoma stisnete konico, da se vanjo ne ujame zrak. Herbenickova opozarja, da nekateri kondomi nimajo izrazite konice, zaradi česar lahko kdo pozabi na to, da je treba zatisniti vrh kondoma. 

Pazite, da izberete pravo velikost
"Večina kondomov se moškim prilega, a nekateri moški so s svojimi veliko manjšimi ali veliko večjimi penisi izven standardnih dimenzij,“ pravi Herbenickova, ki opozarja, da morajo biti kondomi udobni in dovolj veliki, da zagotavljajo varno uporabo. Nekateri moški imajo včasih napačno predstavo o velikosti svoje moškosti, zato uporabljajo XL velikost, čeprav je ne rabijo. Paziti je treba, da kondom ni pretesen, saj bi lahko počil, ali preveč ohlapen, saj bi lahko zdrsnil z uda. 

Namestite ga pravočasno
Herbenickova izpostavlja veliko zmoto, da boste varni, če kondom namestite tik pred izlivom. Nedavna raziskava, opravljena med ljudmi, ki uporabljajo dve metodi kontracepcije, kondome in hormonsko kontracepcijo, je pokazala, da le 59 odstotkov ljudi pravilno uporablja kondome. Preostali jih bodisi prepozno namestijo ali prehitro odstranijo. Za učinkovito zaščito je treba nositi kondome od začetka do konca akta.

Preverite rok uporabe
Rok uporabe na kondomih ni naveden zgolj zato, ker bi bili proizvajalci obvezani navesti nek datum. Rok uporabe je treba upoštevati in pri tem imeti v mislih tudi to, da ni pri vseh znamkah ta rok enako dolg. Kondomom, ki imajo dodane lubrikante s spermicidi ali uporabniku nudijo drugačne senzualne občutke, prej poteče rok uporabe kot drugim. Preden ga odvijete raje preverite, kateri datum je odtisnjen na ovoju. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.