Magazin > Odnosi in prosti čas
1364 ogledov

Ali veste, zakaj se reče, da trpimo v 'pasji vročini'?

Vročina, poletje Profimedia
To vas bo presenetilo.

Visoke temperature, ki smo jim priča zadnje dni, pogosto imenujemo 'pasja vročina' ali 'vroče je kot pes'. Čeprav sta besedni zvezi nastali zaradi sočutja do človekovega najboljšega prijatelja kot živalske vrste, ki težko prenaša vročino, temu ni tako.

'Pasja vročina' izhaja iz prazgodovine in je povezana s pojavom Siriusa, najsvetlejše zvezde na nočnem nebu, ki jo v pozni jeseni in pozimi vidimo nizko nad obzorjem. Po starodavnih virih je bil Sirij kot najsvetlejša zvezda v ozvezdju Velikega psa viden poleti. Stari Rimljani in Grki so zvezdo imenovali Pasja zvezda Sirij.

Veljalo je prepričanje, da je prav ta zvezda prinašala katastrofe, kot so suše, uničenje pridelka in širjenje stekline, zato so ji ljudje darovali žrtve – pse, ovce in vino. Dnevi teh obredov so se imenovali Pasji dnevi. Od tu izhaja izraz 'pasja vročina', ki danes obstaja tudi v drugih evropskih državah, npr. v angleščini 'dog days', nemščini 'die Hundstage', v italijanščini 'canicola', piše Index hr.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.